Gjærbakst Søt gjærbakst

Epleknuter

Nå på høsten er de norske eplene på sitt aller, aller beste. Så smakfulle og syrlige og perfekte til å bruke i bakst. I dag har jeg bakt noen smakfulle epleknuter som har et deilig fyll med eple, kanel og marsipan. Om du ikke får tak i norske epler så bør du bruke epler av den syrlige typen, som f.eks Pink Lady. Syrlige epler er en perfekt match mot de søte bollene.

IMG_1952

[gmc_recipe 3303]

Eplefyll


Ingredienser

  • 4 epler (gjerne norske, men de må være syrlige)
  • 1dl vann
  • 1ts vaniljepulver/vaniljesukekr
  • 3ts kanel
  • 100g god marsipan

Framgangsmåte

Steg 1 Hakk 3 epler i små terninger.
Hell over vann, 2 ts kanel og vaniljesukker. Kok et par minutter. Sil av vannet.
Rør inn marsipanen. Hakk opp det siste eplet i små terninger og rør det inn i blandingen.

Gjærdeig grunnoppskrift

Ingredienser

  • 550g hvetemel
  • 100g sukker
  • 40g gjær
  • 2ts kardemomme
  • 1ts vaniljesukker
  • 1ts bakepulver
  • 5dl h-melk
  • 100g meierismør (romtemperert)

Framgangsmåte

Steg 1 Varm opp melken til den er nesten fingervarm.
Bland tørrgjær, sukker, kardemomme, vaniljesukker, bakepulver og ca halvparten av melet i en bolle.
Tilsett melken og rør godt. Tilsett gradvis resten av melet til deigen samler seg og såvidt slipper bollen når du elter.

La maskinen gå i ca 10 minutter. Tilsett smøret i terninger gradvis mens maskinen går. Elt videre i ca 5 minutter.

Steg 2 Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse.

Kjevle deigen til et rektangel.

Smør eplefyll på den ene halvdelen.

Eplefyll

Brett den ene delen over den andre.

IMG_1933

Skjær 2 cm brede striper.

IMG_1934

Tvinn hver stripe og snurr de rundt seg selv og legg de på et bakepapirkledd stekebrett.

IMG_1935

IMG_1941

Etterhev i 40 minutter. Pensles med et sammenvispet egg. Strø gjerne litt perlesukker over.

Boller med eplefyll

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *