Gjærbakst Påske Søt gjærbakst

Boller med kvikklunsj og appelsinglasur

Dette er påskebollene over alle påskeboller. Store biter av den gode, tradisjonsrike kjekssjokoladen på innsiden, på toppen en søt glasur laget av melis og friskpresset appelsinjuice. Litt fargerikt strøssel på toppen, for litt ekstra påskestemning. Hvis du ikke er så glad i kvikklunsj så kan du bytte ut kvikklunsjen i bollene med f.eks Daim eller melkesjokolade. Godt blir det uansett, jeg lover!

 

Kvikklunsjboller med appelsinglasur

Ingredients

Boller

  • 150 g meierismør
  • 1 kg hvetemel omtrent
  • 150 g sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 0,5 ts salt
  • 1/2 pakke rød gjær tørr eller fersk
  • 2 egg 1 i deigen, 1 til pensling
  • 5 dl lettmelk

Appelsinglasur

  • 1 appelsin
  • melisglasur
  • fargerikt strøssel

Instructions

Bolledeig

  • Kutt opp smøret i små terninger og legg det utover på en tallerken slik at det blir helt romtemperert.
    Bland ca halvparten av melet med sukker, bakepulver, vaniljesukker, kardemomme og salt i en bolle. Dersom du bruker tørrgjær så rører du inn tørrgjæren.
    Varm opp melken til den er ca 37 grader.
    Bruker du fersk gjær så smuldrer du gjæren i melken og rør til all gjæren er oppløst. Bland melken inn i melblandingen og elt godt. Tilsett litt og litt mel til deigen såvidt slipper kanten. Du ønsker en myk deig som ikke er klissete, vi ønsker ikke å bruke mer mel enn nødvendig. Elt videre i minst 10 minutter, gjerne 15. Bruk helst en kjøkkenmaskin.Tilsett så 1 egg og elt litt videre.
    Tilsett så smøret gradvis i deigen, elt videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig. Dekk bakeboller med plastfolie og hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.

Utbaking

  • Del opp deigen i 20 like store deler. Trill runde boller, klem bollene flate og legg på 3-4 små biter sjokolade på hver bit. Brett bollen sammen rundt sjokoladebitene og trill bollene runde.
    Sett bollene til etterheving på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk de med plastfolie mens de etterheves i ca 30 minutter.
  • Etter etterhevingen pensler du bollene med et sammenpisket egg og steker de på 200 grader midt i ovner i ca 12 minutter. 
    Avkjøl bollene på rist før du lager glasuren.

Appelsinglasur

  • Hell litt melisglasur i en skål. Del appelsinen i 2 og klem appelsinjuice over melisen. Rør sammen med en skje. Er glasuren for rennende så rører du inn litt mer melis, er den for fast klemmer du i litt mer appelsinjuice.
    Fordel litt glasur på toppen av hver bolle. Bruk en skje og dra den litt utover slik at den renner litt nedover sidene. Dryss over litt strøssel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating