Nå på høsten er de norske eplene på sitt aller, aller beste. Så smakfulle og syrlige og perfekte til å bruke i bakst. I dag har jeg bakt noen smakfulle epleknuter som har et deilig fyll med eple, kanel og marsipan. Om du ikke får tak i norske epler så bør du bruke epler av den syrlige typen, som f.eks Pink Lady. Syrlige epler er en perfekt match mot de søte bollene.
[gmc_recipe 3303]
Eplefyll
Ingredienser
- 4 epler (gjerne norske, men de må være syrlige)
- 1dl vann
- 1ts vaniljepulver/vaniljesukekr
- 3ts kanel
- 100g god marsipan
Framgangsmåte
Steg 1 | Hakk 3 epler i små terninger. Hell over vann, 2 ts kanel og vaniljesukker. Kok et par minutter. Sil av vannet. Rør inn marsipanen. Hakk opp det siste eplet i små terninger og rør det inn i blandingen. |
Gjærdeig grunnoppskrift
Ingredienser
- 550g hvetemel
- 100g sukker
- 40g gjær
- 2ts kardemomme
- 1ts vaniljesukker
- 1ts bakepulver
- 5dl h-melk
- 100g meierismør (romtemperert)
Framgangsmåte
Steg 1 | Varm opp melken til den er nesten fingervarm. Bland tørrgjær, sukker, kardemomme, vaniljesukker, bakepulver og ca halvparten av melet i en bolle. Tilsett melken og rør godt. Tilsett gradvis resten av melet til deigen samler seg og såvidt slipper bollen når du elter. La maskinen gå i ca 10 minutter. Tilsett smøret i terninger gradvis mens maskinen går. Elt videre i ca 5 minutter. |
Steg 2 | Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. |
Kjevle deigen til et rektangel.
Smør eplefyll på den ene halvdelen.
Brett den ene delen over den andre.
Skjær 2 cm brede striper.
Tvinn hver stripe og snurr de rundt seg selv og legg de på et bakepapirkledd stekebrett.
Etterhev i 40 minutter. Pensles med et sammenvispet egg. Strø gjerne litt perlesukker over.