fastelavn boller oppskrift
Gjærbakst Søt gjærbakst

Fastelavnsboller

Fastelaven er en begivenhet som ikke går ubemerket forbi her på Bakeprosjektet. Jeg pleier å invitere hele familien min, foreldre, søsken, nieser & nevøer og evt andre som ønsker å komme. Det er så godt å ha en god unnskyldning for å samle alle sammen nå i vintermørket. Ingen klarer å motstå nybakte boller og kakao med en kremtopp på.  Her følger min beste oppskrift på tradisjonelle Fastelavnsboller, luftige og fine. Og selvfølgelig fylt med jordbærsyltetøy og krem og med et lite melisdryss på toppen. Akkurat slik de skal være 🙂

Ingredienser

 • 1kg hvetemel (ca)
 • 150g sukker
 • 1ts kardemomme
 • 0,25tssalt
 • 25g fersk gjær (evt 1/2 pk tørrgjær)
 • 5dl melk (lettmelk eller h-melk)
 • 2 egg (1 brukes til pensling)
 • 150g meierismør (romtemperert)
 • syltetøy
 • kremfløte

Framgangsmåte

Steg 1 Bland halvparten av melet, sukker, kardemomme og salt i en bolle. Varm opp melken til den er ca 37 grader. Løs opp gjæren i melken. Hvis du bruker tørrgjær så blander du denne sammen med melet.

Bland inn egget i melken og bland sammen melk og mel-blandingene. Tilsett litt og litt mel til du får en deig som er litt klissete men som ikke fester seg på fingrene. Dess mindre mel du bruker dess bedre blir bollene.

Elt godt, gjerne i en kjøkkenmaskin, i ca 10 minutter. Skjær opp smøret i små terninger og tilsett gradvis i deigen, elt videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig. Hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.

Steg 2 Etter forhevingen elter du deigen sammen. Del deigen opp i jevnstore emner som du triller til runde boller. Skal du være skikkelig pirkete som jeg er veier du opp hvert emne, mine er på 90g, men dette er selvfølgelig ikke nødvendig!
Steg 3 Etterhev bollene i ca 40 minutter før de pensles med et sammenpisket egg
Steg 4 Stekes midt i ovnen på 225 grader i ca 10 minutter. Avkjøles på rist.
Steg 5 Når bollene er HELT avkjølte, deler du de i to. Ikke del de helt over men la de sitte sammen på den ene enden. Smør på godt med jordbærsyltetøy på den nederste delen.
Steg 6 Pisk krem av fløten, tilsett litt sukker og vaniljesukker. Legg så på en god klatt vispet krem oppå syltetøyet i bollene.
Steg 7 Hvis du har lyst på en ekstra fin finish på bollene klipper du ut et lite papirhjerte som du plasserer midt på bollen før du sikter over litt melis. Fjern hjertet forsiktig, børst av melisen som sitter igjen på papirhjertet og gjenta på neste bolle. Veldig enkelt og veldig dekorativt ?

Tips

 • Hvis du skal fryse bollene så gjør dette straks de er avkjølt. Jeg pleier å steke bollene ca 1 minutt kortere når jeg skal fryse de, da blir de helt perfekte hvis de får 3 minutter i stekeovnen på 200g før servering. Sørg isåfall for at bollene er helt tinte før du varmer de i stekeovnen. Da smaker de akkurat som nybakte!
 • Hvis du har det litt travelt så kan du heve bollene på et varmt sted, som f.eks badegulvet eller i en stekeovn som du har forvarmet til ca 40 grader. Smak og konsistens blir best hvis du tar deg god tid og hever bollene i romtemperatur.
 • Bollene blir best med h-melk, men du kan fint bruke lettmelk. Xtra-lettmelk går også bra men jeg anbefaler en fetere melk.
 • Hvis du har glemt å sette ut smøret til temperering kan du gjøre dette på ekspressmåten ved å dele det opp i små terninger og sette disse i microen på laveste effekt i 20 sekunder av gangen til de er tempererte, pass bare på at smøret ikke smelter

Fastelavensbollermedkremogsyltetøy

Det blir litt søl når man spiser fastelavensboller men det er litt av sjarmen når familien sitter rundt bordet med krem rundt munnen og melis på nesetuppen.

Håper du får en fin Fastelavn!

4 kommentarer

 1. Disse så gode ut, hvor mange boller blir det om man har de på 90 gram som du gjør?

  Mvh Wibecke

  1. Hei Wibecke,
   de er skikkelig gode. I fjor spiste min niese på 9 år så mange at hun kastet opp, hun klarte ikke å stoppe fordi de var så gode… hehe…
   Jeg husker dessverre ikke hvor mange det blir, men jeg mener det blir ca 25.

   marit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *