Festkaker Kaker

Royal sitronkake

I episode 1 av Hele Norge Baker var utfordringen å lage en kremkake. Når man tenker kremkake vil jeg tro at de aller fleste tenker på en tradisjonell ‘bløtkake’ bestående av sukkerbrød, syltetøy og vispet krem. Det kan for så vidt være godt det men jeg ville lage noe med mer smak og som skilte seg mer ut. Jeg brukte en del tid og tankevirksomhet,og bakte flere prøveoppskrifter, før jeg kom frem til hva jeg mener er den perfekte kremkake! Denne kaken baserte jeg på noen cupcakes jeg lagde for et par år siden, som er helt fabelaktige. Cupcaksene består av en saftig sitronbunn, fylt med lemoncurd og toppet med sveitsisk marengs. Selvfølgelig måtte jeg modifisere oppskriften litt, blant annet involvere krem-elementet slik at jeg med rette kunne stille med en krem-kake i konkurransen. Oppskriften ble helt fabelaktig, både Øyvind og Pascal var enige om at denne var kjempegod. Jeg må si at jeg måtte le litt da Øyvind kommenterte at denne var ‘et knu** i munnen’ da smakte på den. Det er noen steg for å lage denne kaken men jeg kan garantere at resultatet er vel verdt innsatsen 🙂image

Kakebunn

340 g mel
33 g maizena6
1,5 ts bakepulver
3/4 ts salt
6 eggehviter
450 g h-melk
1,5 ts vaniljepulver av ekte Bourbonvanilje
510 g finkornet sukker
3 ts sitronskall av økologiske sitroner
170 g romtemperert usaltet smør

  • Bland mel, maizena, bakepulver og salt i en bolle.
  • Bland eggehviter, melk og vaniljepulver i en annen bolle.
  • Bland sukker og sitronskall i en tredje bolle og miks dette med en K-spade i kjøkkenmaskinen for å få ut all god smak av sitronskallet.
  • Ha smør i sukker og visp til det blir lyst og luftig.
  • Tilsett mel og melkeblanding vekselsvis. Start og slutt med melet. Bland godt.
  • Fordel røren i to runde kakeformer på 23 cm og stek midt i ovnen på 180 grader i ca. 35 min.

Lemoncurd:

6 eggeplommer
2 ts limejuice
200 g finkornet sukker
Finrevet skall fra 1,5 sitron, helst økologisk181928227
1,5 dl sitronsaft
6 ss kaldt smør

  • Visp eggeplommene sammen i en kasserolle.
  • Tilsett sitronskall, lime, sukker og sitronsaft og visp det godt sammen.
  • Kok opp på svak varme og la det småkoke i ca. 10 minutter. Rør innimellom.
  • Trekk kasserollen av platen og tilsett én og én spiseskje med smør mens du rører godt mellom hver skje.
  • Avkjøl godt, la den bli helt kjøleskapskald før du bruker den.

 

Sitronkrem:

2/3 porsjon lemon curd
230 g kremost
55 g sukker
1 pk kremfløte

  • Bland kremost og sukker.
  • Bland inn lemoncurd på lav hastighet.
  • Pisk krem og bland forsiktig med osteblandingen. Sett kjølig.

Sitronsirup:

100g sukker
1,5 dl vann
2 ts sitronjuice

  • Kok vann og sukker. Tilsett sitron. Avkjøl.

Sveitsisk marengs:

4 store eggehviter
200 g finkornet sukker
1 ts vaniljepulver

  • Bland eggehviter og sukker i en glassbolle.
  • Sett denne i en kjele med kokende vann. Ikke la noe vann komme i bollen.
  • Ta frem håndmikseren og visp til sukkeret har smeltet og blandingen så smått begynner å tykne (10 minutter). Blandingen skal være ca. 65 grader.
  • Hell blandingen over i en kjøkkenmaskin og visp helt til blandingen har fått romtemperatur.
  • Bland inn vanilje og visp litt mer. Blandingen skal være luftig.
  • Vend marengsen over i en sprøytepose med en stor tipp. Sprøyt på kaken i rosemønster.

Montering:

  • Del hver kakebunn i to.
  • Ta en av bunnene og drypp over litt sitronsirup.
  • Bre over sitronkrem. Legg på en ny bunn og gjenta prosedyren. Gjør dette med alle bunnene.
  • Den øverste bunnen behøver ikke dryppes med sirup. Bre den gjenvaerende lemoncurd over toppen av kaken før du brer et tynt lag sitronkrem utenpå hele kaken.
  • Marengs sprøytes på i et fint mønster.
  • Avslutt med en brenner for å forsiktig brune marengsen.

Kommentarer

Når jeg bakte denne kaken ifm konkurransen brukte jeg kun de beste ingredienser. Du kan fint benytte vanlig sukker istedenfor finkornet sukker. Har du ikke ekte vanilje går det helt fint å benytte vanlig vaniljesukker. Hvis du ikke har en brenner til å brune marengsen så smaker kaken nesten like godt selv om du ikke bruner marengsen. Hvis du ikke har 2 kakeformer i samme størrelse steker du hele kaken i en form, husk da å følge godt med på steketiden. Siste lille ting, hvis du ikke får tak i økologiske sitroner så kan du benytte vanlige sitroner, men jeg anbefaler de økologiske da disse har en mye bedre smat og man slipper sprøytemidlene. Lykke til!

vibakes

17 kommentarer

    1. Hei Lise,
      den siste tredelen av lemoncurden smører du på toppen av kaken, før du trekker kaken med sitronkremen 🙂 Lykke til!

  1. […] Den ene kaken var en sitronmarengskake, den samme jeg lagde i Hele Norge Baker. Den er fantastisk god og veldig dekorativ på kakebordet. Jeg benyttet anledningen til å samtidig ta noen bilder underveis i bakingen slik at jeg nå skal utvide oppskriften på kaken med flere bilder fra oppbygningen av selve kaken. Oppskriften finner dere her. […]

  2. Hei,, har lyst å lage denne flotte kaken. Men lurer på om jeg kan lage bunnene og fryse de til jeg vil montere de?

    1. Hei,
      det går helt fint å fryse disse bunnene. Det har jeg prøvd selv og resultatet ble akkurat like bra 🙂
      Lykke til!

  3. Takk for svar. Jeg prøver å bake bunnene nå, og jeg har startet med lemoncurden også. Bunnene virket fine, men da jeg tok de ut av formen var de ujvent stekt. Noe av bunnen var bløt. De ble heller ikke særlig høye.Har jeg blanda for dårlig? Det så veldig bra ut..har stappa dem ned i formene igjen og putta dem i ovnen.. du bruker ikke varmluft når dus teker bunnene? Jeg pleier ikke å trøbbel med vanlig sukkerbrød..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *