‘Dette smaker som godteri’ , sitat fra min søster etter å ha smakt den.
Denne oppskriften er basert på Lars Lian sin sitronterte fra boken ‘Kaker & Desserter’, men med noen små justeringer.
En sitronterte er en herlig blanding av en frisk sitronkrem og en fløyelsmyk søt marengs, som blir en perfekt kombinasjon med den sprø bunnen.
Jeg fikk litt sitronkrem til overs etter å ha lagd kaken, den kremen er perfekt å ha som fyll i muffins eller makroner, eller på vafler eller nystekte rundstykker. Sitronkremen holder i ca en uke i tett beholder i kjøleskapet.
Sitronterte med marengs
Ingredients
Mørdeig
- 200 g hvetemel
- 120 g usaltet meierismør romtemperert
- 75 g melis
- 1 ts vaniljesukker
- 25 g mandelmel
- 1 egg
Sitronkrem
- 120 g friskpresset sitronsaft
- 30 g friskpresset limesaft
- 6 eggeplommer
- 2 ts maisenna
- 175 g sukker
- 250 g meierismør
- Skall revet fra 1/2 sitron
- Skall revet fra 1 lime
Marengs
- 3 eggehviter
- 160 g sukker finkornet
- 1 ts friskpresset sitronsaft
Instructions
Bunn
- Bland sammen hvetemel, mandelmel, melis og vaniljesukker i en kjøkkenmaskin. Del opp smøret i terninger og bland dette sammen med melet. Ikke rør mer enn nødvendig. Tilsett egget og bland til deigen såvidt henger sammen. Det er viktig at du ikke rører for mye, da blir ikke bunnen like sprø som vi ønsker. Pakk deigen inn i plastfolie og la den ligge i kjøleskapet i minst en time.
- Kjevle ut deigen til den er ca 1/2 cm tykk. Jeg liker å legge plastfolie både under og oppå deigen når jeg kjevler. Klem deigen ut i en rund terteform med 22 cm i diamter. Plasser terten i fryseren i minst 30 minutter. Terten stekes på 200 grader over/undervarme, midt i ovnen, til terten er lys gyllen. Terten skal gå rett fra fryseren og inn i stekeovnen. Avkjøl terten helt før den fylles med sitronkrem.
Sitronkrem
- Bland eggeplommer, sukker og maisenna i en kasserolle. Tilsett sitronsaft, limesaft, sitronskall og limeskall og visp til en jevn røre. La blandingen få koke opp på medium varme til den tykner, min fikk koke i ca 5 minutter. Fjern så kjelen fra varmen og tilsett smøret, som er oppdelt i terninger. Rør til alt smøret er smeltet og blandet inn. La sitronkremen bli romtemperert før du fordeler den over i terteskallet.
Marengs
- Bland sukker og eggehvite i en skål av glass eller metall. Plasser skålen over en liten kjele med kokende vann og rør i skålen til alt sukkeret er helt oppløst. Tilsett sitronsaften og rør med en elektrisk mikser til du har en glatt, blank og stiv marengs. Fordel marengsen over sitronkremen. Du kan benytte en sprøytepose og sprøyte ut fine topper, eller du kan gjøre som meg, fordele marengsen over kremen og bruke en kniv til å lage en liten 'swirl'. Hvis du har en gassbrenner så kan du brenne marengsen forsiktig for å få en ekstra fin finish.