17. mai Festkaker Høytider Kaker

Pavlova til 17. mai

Pavlova er for mange en selvfølge på 17. mai, og det er ikke uten grunn. Kaken er helt fantastisk god på smak – med sprø bunn, søt bløt krem og friske smakfulle bær. Den er veldig rask og ikke minst enkel å lage, samt at den fint kan forberedes dagen før.

17. mai festkake bær

For å lage en mer feststemt variant har jeg laget den i 2 lag, og spandert på ekstra mye fin frukt – i røde og blå farger. Og pyntet med hvite små pikekyss

Ingredienser

  • 6 eggehviter, romtempererte
  • 3,5 dl sukker, helst finkornet/engelsk
  • 2 ts eddik
  • 1ss Maizenna
  • 5dl kremfløte
  • Diverse frukter & bær etter ønske
  • 2 ts vaniljesukker
  • 3 ss melis

Framgangsmåte

Steg 1 Sett stekeovnen på 200 grader varmluft.
Pisk eggehvitene med 50 g av sukkeret i en kjøkkenmaskin til du har en stiv og luftig marengs. Tilsett sukkeret sakte og gradvis mens du visper på medium hastighet. Pisk til marengsen er blank og helt stiv.

Hvis du ønsker noen hvite marengstopper til pynt slik jeg har, så tar du av et par ss marengs nå og fyller i en sprøytepose. Sprøyt ut små topper på en bakepapirkledd stekeplate.

Tilsett eddik og Maizenna i marengsen og bland til alt er helt blandet inn.

Dekk to stekeplate med bakepapir og tegn en sirkel på hvert papir, bruk en stor tallerken som mal som dekker nesten hele brettet. Fordel marengsen jevnt i begge sirklene.

Senk temperaturen til 100 grader varmluft og stek bunnene i ovnen i ca. 90 minutter. Du ønsker ikke at de skal bli brune. Skru av varmen, sett ovnsdøren på gløtt og la marengsen avkjøle seg, gjerne over natten.

Steg 2 1 time før servering pisker du kremen med melis og vaniljesukker. Bland den forsiktig sammen med vaniljekrem. Du kan bruke ferdiglaget eller lage selv. Jeg brukte ca 2 dl vaniljekrem som jeg blandet sammen med kremen.
Fordel ca halvparten av kremen på den ene marengsbunnen. Ikke ta kremen helt ut i kanten for den vil renne noe utover. Strø over litt bær, fokuser på å legge disse ytterst i kanten. Gjem mesteparten av bærene til toppen.
Legg på den andre bunnen og smør resten av kremen på toppen. Unngå å smøre krem på de ytterste 2 cm av kaken. Fordel frukt og bær på toppen. Jeg anbefaler å være spandabel med frukt og bær, det gjør kaken ekstra innbydende og frisk på smak – og skaper en fin balanse til de søte bunnene og den søte kremen.

Tips

Det er viktig at vaniljekremen er kald når du blander den sammen med kremen. Du bør røre kremene FORSIKTIG sammen, rører du for mye vil kremen bli rennende.

Jeg har fokusert på røde og blå bær for å bruke denne kake ifm 17. mai – men det er veldig flott hvis du kombinerer jordbær med physallis og kiwi på toppen av kaken.

Jeg delte opp flesteparten av jordbærene i 4, for å få en base som jeg dekket hele kremen med. For å få kaken ekstra fin delte jeg opp de største og peneste jordbærene i skiver, men lot de henge sammen i den grønne hamsen. Resten av bærene (bringebær, blåbær og rips) brukte jeg hele.

Når man blander fløtekrem med vaniljekrem kan kremen bli noe løs. For en fastere krem kan du bløte opp 2 plater gelatin i kaldt vannni 10 minutter. Deretter løser du de opp i 4 ss rykende varm kremfløte. Avkjøl så gelatinfløten til romtemperatur og tilsett den i tynn stråle mens du visper resten av fløten til krem.

En pavlova skal ikke være sprø helt gjennom slik en marengs er. Denne varianten av Pavlova er god og sprø på utsiden men ganske myk inni. Det gjør den fløyelsmyk å spise og samtidig hvit og fin på utsiden. Jeg liker den best slik. Hvis du foretrekker den bedre stekt kan du steke den i 10 minutter til. Da blir den enda sprøere ytterst, men også mer gylden og seigere i midten – blir litt mer som seig tyggegummi inni. Noen liker den best slik

Verdens beste pavlova

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *