Appelsinkake
Formkaker Høytider Kaker Påske

Appelsinkake

Nå som appelsinene er på sitt aller beste, og prisene er så og si gratis (2,50 pr kg i Trondheim) så må man finne flest mulige bruksområder for denne deilige og smakfulle påskefrukten. Jeg har laget en veldig saftig og holdbar appelsinkake.  Denne kaken kan du lage opp før du reiser på påskeferie og den holder seg like god hele påsken. Jeg bruker appelsin i både kaken, den fyldige appelsincurden som kaken er fyllt med,  og i dynken. Resultatet er en skikkelig god påskekake som smaker godt og tydelig av appelsin.

Ingredienser

 • 200 G Sukker
 • 200 G Meierismør (romtemperert)
 • 4 Egg (store)
 • 200g Hvetemel
 • 1 Ts Bakepulver
 • 1 Porsjon Sukkerlake
 • 1/2 Porsjon Appelsincurd
 • 200 G Mørk sjokolade (Grovhakket)
 • 100 G Kremfløte
 • 70 G Meierismør eller delfiafett

Framgangsmåte

Steg 1 Lag appelsincurd, ta vare på det avsilede appelsinskallet! Oppskriften finner du nedenfor.
Steg 2 Lag sukkerlake. Oppskriften finner du nedenfor.
Steg 3 Pisk smør og sukker luftig. Tilsett eggene, ett av gangen mens du rører mellom. Det kan være at røren din skiller seg nå, men hvis den gjør det så fortsett å følg oppskriften – det blir bra tilslutt
Bland inn appelsinskallet som ble avsilt da du lagde appelsincurd.
Bland sammen mel og bakepulver og bland dette forsiktig inn i røren.
Hell røren over i en smurt springform, 22 cm. stryk gjerne litt av røren oppover kanten på formen slik at den får en jevnere høyde.
Stek nest nederst i ovnen på 170 grader i ca 40 minutter.
Avkjøl på rist.
Steg 4 Når kaken er helt avkjølt deler du den på midten. Nå skal kaken dynkes og jeg vil at du skal bruke hele porsjonen med sukkerlake! Du skal ‘dynk te du skjemmes’ – slik som Lars Lian sier. Du skal dynke oversiden av den nederste delen, samt både underside og overside av toppen (men bruk mest av dynken på den delen som blir inni kaken).
Deretter fordeler du appelsincurd inni kaken. Du kan ikke bruke for mye curd for da vil den renne utover, jeg brukte 1/2 porsjon og det gikk akkurat.
Legg på toppen av kaken.
Steg 5 Kok opp fløten og hell den over sjokoladen. Rør til alt er blandet. Tilsett smøret og rør godt til alt er blankt og fint. Hvis blandingen ikke er varm nok så sett den noen sekunder i microbølgeovnen på medium hastighet.
Hell sjokoladen over kaken og stryk den utover med en palett eller en kniv.

Tips

Denne kaken holder seg fint en liten uke i kjøleskapet hvis den pakkes godt inn.

Kaken bør helst serveres romtemperert, la den få en time på kjøkkenbenken før servering.

Appelsincurd:

Ingredienser

 • 1 Appelsin
 • 0,5Sitron
 • 1 Kryddermål (1 ml) Malt stjerneanis (Evt 2 stk hele stjerneanis)
 • 4 Eggeplommer
 • 150 G Sukker
 • 150 G Meierismør (Kaldt)

Framgangsmåte

Steg 1 Riv skallet fra hele appelsinen og den halve sitronen, unngå å få med det hvite for det gir en bitter smak.

I en kjele blander du eggeplommer, sukker, appelsinskall, sitronskall, anis, 110g presset appelsinjuice, 20g presset sitronjuice.

Rør hele tiden mens du koker opp på medium varme. Kok i ca 1 minutt. Hvis du merker at det begynner å koke mye tar du kjelen av platen i noen sekunder mens du rører godt.

Del smøret opp i små terninger som du rører inn gradvis mens du visper. Hell curden over i et glass, gjerne gjennom en sil slik at du blir kvitt skall og evt stjerneanis hvis du benytter hel stjerneanis.

Tips

Avhengig av hva curden skal brukes til kan den gjerne smaksettes med f.eks kanel eller litt revet ingefær. Litt lakrispulver kan også være en spennende kombinasjon

For å få med kun det ytterste skallet på sitrusfrukter kan jeg anbefale å investere i en zester, et spesielt rivjern som er spesiallaget for dette formålet.

 

SUKKERLAKE

Ingredienser

 • 100g sukker
 • 0,5 Dl vann
 • 3 SS Brun rom eller appelsinlikør (cointreau)
 • 2 Appelsiner

Framgangsmåte

Steg 1 Med en liten og skarp kniv skjærer du av skallet fra en av appelsinene. Skjær så tynt at kun det oransje blir med, ikke noe av det bitre hvite.
Ha sukker og vann i en liten kasserolle og kok et par minutter. Legg i appelsinskallet og kok videre på svak varme i 10 minutter.
Trekk kjelen fra varmen og tilsett saften fra 2 appelsiner. Tilsett rom/likør, denne kan sløyfes men gir en ekstra god smak.
Sett sukkerlaken kjølig til den skal brukes.

Tips

Denne sukkerlaken holder seg i opptil en uke i kjøleskapet i en tett beholder.

Behold appelsinskallet i laken helt til den skal brukes for ekstra smak, sil av skallet før bruk.

Denne laken kan varieres i det uendelige ved å f.eks bytte ut appelsinen med sitron, lime eller grapefrukt. Du kan også tilsette gode krydder som kanel, ingefær eller anis. Rom kan byttes ut med cognac eller andre likører.

2 kommentarer

 1. Dette ser godt ut! Skal prøves i dag 🙂 Angående sukkerlaken – du skriver i fremgangsmåten at vi skal ta skall og saft av appelsiner. Men de er ikke listet blant ingrediensene?

  1. Hei Ann Kristin,
   det har du helt rett i. Jeg har nå oppdatert oppskriften, det skal være 2 appelsiner. Takk for at du gjorde meg oppmerksom på dette 🙂

   mvh Marit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *