Ostekake

Melkesjokoladeostekake med appelsincurd

Denne silkemyke ostekaken har en mild smak av melkesjokolade og balanseres av den friske appelsincurden på toppen. Marengsen kan droppes, eller byttes ut med pisket fløtekrem, hvis du foretrekker det. Nydelig smaker kaken uansett!

Ingredienser

Kjeksbunn

 • 270h havrekjeks (f.eks Digestive)
 • 90g meierismør

Ostekake

 • 2 plater gelatin
 • 200g kremost naturell (Philadelphia eller TINE)
 • 130g sukker (gjerne finkornet)
 • 2,5 dl kremfløte
 • 200g melkesjokolade
 • 1,5 dl seterrømme
 • 1 ts vaniljesukker

Framgangsmåte

Kjeksbunn
Steg 1 Knus kjeksene. Enten i en hurtigmikser eller ved å legge de i en plastpose og rulle over med en kjevle til alt er helt finmalt.

Smelt smøret og bland dette godt med kjeksene.
Nå må du finne frem en rund springform (24 – 25 cm) med løs bunn eller en kakering. Hvis du har en kakering kan du plassere denne rett på serveringsfatet, eller du kan sette den på bakepapir på en fjøl. Hvis du har en springform så kle bunnen med bakepapir.
Kle innsiden av formen, altså sidene, med blank kakeplast hvis du har det, evt bakepapir.
Press kjeksmassen så godt ned i formen mens du prøver å få bunnen så jevn og fin som du klarer. Pass på at kjeksene blir presset helt inn til kantene i formen. Sett bunnen til avkjøling i kjøleskapet mens du lager ostemassen.

Ostekrem
Steg 2 Legg gelatinplatene i kaldt vann.
Grovhakk melkesjokoladen og smelt den i et vannbad, evt på SVAK varme i micro.
Varm opp 0,5 dl av kremfløten i en kjele til den begynner å ryke. Trekk kjelen bort fra varmen, klem vannet ut av gelatinplatene og rør de inn i den varme fløten.
Visp kremost, sukker, rømme og vaniljesukker sammen til alt er jevnt blandet. Vent til melkesjokoladen har nådd romtemperatur før du heller den over i osteblandingen og rører til alt er jevnt blandet.
Visp 2 dl kremfløte til bløt krem, tilsett så sakte fløten som inneholder gelatinen mens du rører. Visp til kremen igjen er bløt. Vend så kremfløten over i ostemassen med en slikkepott. Rør forsiktig til alt er jevnt blandet.
Hell ostemassen over kjeksbunnen. Avkjøl i kjøleskap.

Lag appelsincurd etter oppskrift og fordel ønsket mengde på kaken, hvis du får igjen litt curd så smaker dette kjempegodt på nystekte rundstykker eller vafler.

Ingredienser

 • 1 Appelsin
 • 0,5Sitron
 • 1 Kryddermål (1 ml) Malt stjerneanis (Evt 2 stk hele stjerneanis)
 • 4 Eggeplommer
 • 150 G Sukker
 • 150 G Meierismør (Kaldt)

Framgangsmåte

Steg 1 Riv skallet fra hele appelsinen og den halve sitronen, unngå å få med det hvite for det gir en bitter smak.

I en kjele blander du eggeplommer, sukker, appelsinskall, sitronskall, anis, 110g presset appelsinjuice, 20g presset sitronjuice.

Rør hele tiden mens du koker opp på medium varme. Kok i ca 1 minutt. Hvis du merker at det begynner å koke mye tar du kjelen av platen i noen sekunder mens du rører godt.

Del smøret opp i små terninger som du rører inn gradvis mens du visper. Hell curden over i et glass, gjerne gjennom en sil slik at du blir kvitt skall og evt stjerneanis hvis du benytter hel stjerneanis.

Tips

Avhengig av hva curden skal brukes til kan den gjerne smaksettes med f.eks kanel eller litt revet ingefær. Litt lakrispulver kan også være en spennende kombinasjon

Lag marengs etter oppskriften. Marengsen må lages og legges på kaken like før servering. Har du ikke anledning til å lage marengsen like før så smaker kaken veldig godt uten marengs, evt kan du lage en italiensk marengs, den er mer holdbar. Søk på nett etter oppskrift på italiensk marengs 🙂

Fransk marengs

 • 100g eggehvite (ca 3 egg)
 • 160g melis

Framgangsmåte

Steg 1 Det aller, aller viktigste når man lager marengs er at man må unngå å få fett sammen med eggehvitene. Det vil si at vi ikke kan ha spor av eggeplomme sammen med hvitene, vi må ha en glass- eller metallbolle (plastboller kan ha et tynt fettlag), og vi må sørge for at visper og bolle er heeelt rene.

Skill eggehvitene fra eggeplommene. Tilsett et par ss av melisen. Visp på medium hastighet til massen begynner å bli hvit og skummet. Tilsett så gradvis litt og litt melis mens du visper på medium hastighet. Bruk gjerne et par minutter på prosessen med å tilsette melis. Visp videre på medium/høy hastighet til massen er helt fast og stiv. Ønsker du å tilsette farge i marengsen din gjør du det nå.

Massen skal være såpass stiv at den holder formen selv når du holder en ‘spiss’ av marengs rett ut fra fingeren din ?

Fordel marengsen på kaken og strø over litt grovhakket mørk sjokolade.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *