Høytider Jul

Snømannkjeks

Tenk, nå er snart julen over. Men vi har fortsatt litt tid igjen til å bake. Jeg tenkte derfor  jeg kunne dele noen søte kjeks med dere, som jeg lagde forrige jul. Jeg har fått så mange nye lesere dette året så jeg antar at de færreste av dere har sett disse kjeksene før. Fremgangsmåten er veldig enkel og kan brukes til å dekorere kjeks i alle mulige former og fasonger.snømenn_kjeks_jul

Oppskrift sukkerkjeks

  • 2 kopper hvetemel
  • 0,5 ts bakepulver
  • 115 g smør
  • 1 kopp sukker, gjerne firnkornet
  • 1 stort egg
  • 1 ts vaniljeekstrakt, evt 2 ts vaniljesukker

Visp smør og sukker hvitt og luftig. Bland inn egget og vaniljen. Bland inn melet og la kjøkkenmaskinen gå på lav hastighet til du har en jevn fin deig.

Pakk inn deigen i plast og la den hvile i minst en time i kjøleskapet.

Sett stekeovnen på 175 grader.

Kjevle ut deigen til den er ca 0,5 cm tykk. Deigen kan sprekke ved kjevling så være forsiktig, prøv gjerne å legg litt plastfolie over deigen når du kjevler.

Trykk ut kjeksene med en rund utstikker og legg rundingene på et bakepapir. Legg brettet kjølig, enten i fryser eller i kjøleskap, til de er ordentlig kalde.

Stekes midt i ovnen i ca 15 minutter. Kjeksene skal være gjennomstekte men ta de ut før de får farge, de skal være lyse.

Avkjøl godt før du begynner å pynte de.

 

Royal icing

Royal icing er en tykk melisglasur som er veldig fast og fin. Dette er glasuren som benyttes til å dekorere sukkerkjeks.

  • 1 eggehvite
  • 1/4 ts sitron
  • ca 190 gram melis

Visp eggehviten med bittelitt av melisen på medium hastighet til den er stiv. Tilsett melisen gradvis mens du visper. Tilsett sitronen. Visp til massen er blank og fin og helt stiv. Gjerne 6-7 minutter.

Del icingen i 2, farg den ene lys blå. Fordel de 2 delene med icing i hver sin sprøytepose med en tynn, rund tipp. Tegn omrisset til snømannens blå lue med den blå icingen. Gjør dette på alle dine kjeks.

dekorerte_kjeks

Deretter bruker du den hvite icing og tegner omrisset av snømannens ansikt, du fullfører altså kanten slik at det blir en dekkende kant rundt hele kjeksen.

Nå skal du starte å fylle kjeksene. Press ut den gjenværende icing du nå har i sprøyteposene dine i 2 skåler. Tilsett gradvis mer og mer vann til du har en konsistens som er såpass rennende at når du løfter opp litt av glasuren med en skje og heller den tilbake i skålen vil den flyte helt inn i resten av glasuren. Dette gjør du med både den blå og den hvite glasuren. Hell glasurene tilbake i sine sprøyteposer, benytt gjerne en litt større tip denne gangen. Deretter skal du fylle den blå glasuren inn i omrisset for luen, og den hvite glasuren inn i omrisset for ansiktet. Start ytterst og jobb deg innover. Du kan benytte en nål for å tvinge glasuren helt ut til kantene.

Slik ser det ut etter at luen er fyllt i:royal_icing_kjeks

Når hele kjeksen er dekt med glasur lar du den tørke fullstendig før du pynter den etter ønske. Jeg benyttet sorte sukkerperler som øyne, spiselig tusj til munn, litt oransje glasur til nese og bittelitt rosa pulvermatfarge penslet på i kinnene. Dusken og kanten på luen var også veldig grei å få til. Jeg sprøytet ut litt hvit tykk glasur i en stripe nederst på det lyseblå og duppet hele kjeksen i en skål med bittesmå hvite sukkerperler. Hvis du ikke har slike perler så kan du sprøyte ut litt hvit royal icing med f.eks en stjernetipp 🙂snømannkjeks

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *