Gjærbakst Søt gjærbakst

Monkeybread / kanelbollekake

Monkeybread er små, runde boller som duppes i smeltet smør, rulles i kanel og sukker og plasseres tett sammen i en rund form, hvor de vokser inn i hverandre og blir som en kake. Navnet Monkeybread kommer av at man bryter av små biter med fingrene når man spiser den.

Etter min mening så er Monkeybread den aller beste måten å lage kanelboller på, bollene blir så utrolig mye og saftige. Du kan tenke på at hver eneste bit er som den aller saftigste, innerste delen av en vanlig kanelsnurr. Jeg kan garantere deg at om du prøver denne så er det vanskelig å gå tilbake til å bake kanelboller på en annen måte 😉

Oppskrift Monkeybread / Kanelbollekake

For å få bollene jevnt stekt så bruker jeg en rund form som har et hull i midten, en såkalt «randform». Mangler du en slik? Ikke noe problem, selvfølgelig kan du lage et monkeybread likevel 🙂 Du kan bruke f.eks bruke en vanlig brødform. Du kan også bruke en vanlig liten rund kakeform, men da bør du plassere en liten metallkjerne i midten, uten det vil bollene midt i formen bli for lite stekt eller bollene langs ytterkanten blir for mye stekt. En liten metallkjerne kan være f.eks en liten ildfast rund ildfast form. (og du… hvis du mangler en liten metallkjerne så kan du bruke den runde kakeformen uten en kjerne også, men da vil jeg anbefale deg å følge godt med på steketiden slik at bollene ikke blir overstekte, jeg foretrekker at bollene er litt lite stekt istedenfor for mye stekt).

  • Ca 1 kg hvetemel
  • 5 dl melk, gjerne h-melk
  • 25 gram fersk gjær, eller en halv pose tørrgjær
  • 150 gram sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1/4 ts salt
  • 1 egg
  • 150 gram romtemperert smør
  • Ca 100g smør, pluss sukker og kanel, til dupping av bollene
  • Melisglasur til pynt

Bland mel, gjær, sukker, kardemomme og salt i en bolle. Tilsett kald melk og egget. Elt godt, gjerne i en kjøkkenmaskin, i ca 10 minutter. Skjær opp smøret i små terninger og tilsett gradvis i deigen, elt videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig. Hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.

Trill små, runde boller. Ca 2 cm i diameter. Smelt 100g smør i en skål. I en annen skål blander du sukker og kanel, smak deg frem til passelig med kanelsmak. Dupp bollene i smøret, la de dryppe litt fra seg før du ruller de i sukker/kanel-blandinger, og plasser de deretter løst rundt i kakeformen.

Fortsett slik til bollene dekker ca 2/3 av høyden i formen, ikke mer. Dekk formen med plastfolie og la  bollene etterheve i ca 45 minutter.

Får du for mye deig, slik at du har deig til overs etter at formen er fyllt opp? Da ruller du noen vanlige runde boller, plasserer disse på et bakepapir, dekker med plastfolie og lar de etterheve i 30 minutter. Før steking blander du sammen litt av smøret, sukkeret og kanelen du har igjen. Bruk såpass mye sukker og kanel at det blir en litt tykk masse, denne smører/heller dette på toppen av bollene. Stek disse bollene midt i ovnen på ca 220 grader over/undervarme i 13 minutter. Når disse bollene er ferdig stekte setter du ned temperaturen på ovnen til 190 grader og steker monkeybreadet.

Stek monkeybread på brett på nest nederste rille i ca 35 minutter, på 190 grader over/undervarme. Med en gang kaken er ferdig, hvelver du den over på en rist. La kaken stå slik i ca 5 minutter før du fjerner formen.

FullSizeRender_3

La kaken bli lunken før du heller over litt tykk melisglasur. Serveres nystekt.

Plasser gjerne kaken midt på bordet og la gjestene rive av seg små biter av denne lekre kaken. Denne skaper garantert god stemning!

Hvis du mot formodning ikke spiser opp hele denne kaken med en gang, så fungerer det faktisk greit å fryse den. Med melisglasur. Da tar du kaken ut fra fryseren en liten time før du skal spise den, lar den ligge på kjøkkenbenken i ca 30 minutter og lar den s få ca 15 minutter på 180 grader i stekeovnen. Melisglasuren blir sprø, men fortsatt god. Jeg valgte å ta på litt ny melisglasur oppå den gamle, og kaken ble (nesten) god som ny!

Jeg blir veldig glad hvis du liker, og gjerne også deler, siden min på facebook slik at du får oppdateringer når jeg legger ut nye og fristende oppskrifter, trykk isåfall på facebook-logoen og trykk deretter ‘liker’ facebook

vibakes

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *