Nå bugner fruktdisker og hager med de lekreste smakfulle norske epler. Jeg foreslår at du slår på stortromma og bruker noen av eplene til denne Kanonen av en eplekake! Denne kaken består av en god kjeksbunn, deilig salt karamell, nøtter, ostekake, syrlige epler som er kokt møre i en blanding av smør, sukker & kanel, og toppes med et lag pisket krem. Dette er en rimelig massiv kake men den er proppfull av smak og samtlige besøkende forsynte seg to ganger, to av gjestene dristet seg til og med til å be om å få med et stykke hjem… som niste 😉
Kaken er relativt enkel å lage men det går litt tid til å forberede alle lagene, samt at det blir en real dose oppvask. Men stol på meg, det er verdt innsatsen 🙂
Ingredienser
- 12 digestivekjeks (kjeksbunn)
- 3 ts sukker (kjeksbunn)
- 1 ts kanel (kjeksbunn)
- 80 g smeltet smør (kjeksbunn)
- 2 dl kremfløte (karamell)
- 1 dl brunt sukker (karamell)
- 1 dl lys sirup (karamell)
- 80g meierismør (karamell)
- 2 ts maldonsalt (karamell)
- litt nøtter eller mandler (karamell)
- 5 ss meierismør (epler)
- 1,25 dl brunt sukker (epler)
- 1 ts kanel (epler)
- 3 epler
- 300 g kremost (ostemassen)
- 0,5 dlsukker (ostemassen)
- 1 egg (ostemassen)
- 1 ts sitronsaft (ostemassen)
- 1 ts vaniljesukker (ostemassen)
- 2 dl kremfløte (vispet krem)
- litt vanilje og litt sukker (vispet krem)
Framgangsmåte
Kjeksbunn | |
Steg 1 | Knus havrekjeksene godt. Bland inn sukker og kanel. Bland inn smøret og press blandingen ned i en springform, ca 23 cm. Da jeg lagde kaken lagde jeg en litt for tykk ‘vegg’ av kjeksbunnen som gikk oppover langs sidene av kakeformen. Det anbefales ikke, du kan heller lage kakebunnen jevn og fin og helt flat. Stekes i 10 minutter på 180 grader. Avkjøles. |
Salt karamell | |
Steg 2 | Kok opp fløten sammen med sukkeret, sirupen og halvparten av smøret i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke til den har fått en tykk konsistens og en brun farge, dette tar ca 10–15 minutter. Rør inn resten av smøret, smak til med maldonsalt til du har fått det du mener er passe med salt. Avkjøles noe før du heller mesteparten av denne over den avkjølte kjeksbunnen, du må gjemme igjen litt saus til pynt på toppen av kaken.
Om ønskelig kan du nå grovhakke nøtter eller mandler og strø over karamellen. Du kan bruke hvilke nøtter du vil, jeg brukte en ferdig nøttemisk som inneholdt mandler, pekannøtter og valnøtter. Det ble veldig godt:) |
Epler | |
Steg 3 | Smelt smøret i en stekepanne. Tilsett sukker og kanel og la dette koke i ca ett minutt. Tilsett eplene, skrelt og skåret i tynne skiver og la dette koke sammen i ca 15-20 minutter, til nesten all væske er fordampet. Avkjøl eplene noe før du sprer disse i et jevnt lag over karamellen. Sett kaken inn i kjøleskapet. |
Ostemasse | |
Steg 4 | Bland kremost og sukker på medium hastighet til blandingen er jevn og fin. Tilsett egget og bland godt. Tilsett sitron og vanilje og bland godt. Hell blandingen over eplene. Stek kaken nederst i stekeovnen på 175 grader til kaken er fast langs sidene men såvidt litt ‘dissete’ i midten. Dette tar ca 30 minutter. Avkjøl kaken på rist før du plasserer kaken i kjøleskapet over natten. |
Vispet krem | |
Steg 5 | Bland kremfløte med litt sukker og vanilje til en bløt krem. Løsne kaken fra formen og plasser denne på et fint fat. Spre krem oppå kaken før du heller over den gjenværende karamellsausen. Nyt! |
[…] Les hele beskrivelsen […]
Heisann!
Da er jeg i gang med denne kaken og gleder meg til å smake på resultatet! Jeg finner forøvrig ikke ut hvor mye smør det skal være i karamellblandingen, og heller ikke hvor mye eple du bruker?
Hei Hanne,
ser det har falt ut litt info der ja. 80g smør skal det være. Og 3 epler 🙂
Kanelen fås kjøpt hos Meny nå 🙂
Hei,
tusen takk for tipset! Da skal jeg gå dit når jeg er tom 😀
Marit
Hei. Tenkte å prøve denne kaken. Kan den lages dagen før servering?
Hei,
denne kan fint lages dagen før servering ja – ikke noe problem 🙂
Hei?
Lagde denne kaken til en vennines bursdag,og må bare si at dette er noe av det beste jeg har smakt?Var aldeles nydelig og alle forsynte seg flere ganger?
Takk for oppskriften?
Mvh
Cecilie
Hei Cecilie,
så hyggelig at du likte den. Jeg synes den er innmari god jeg også. Den har noen steg og er ikke den raskeste kaken å lage men den er absolutt vel verdt innsatsen 😀
-marit