Dessert, Kremer & Glasurer

Eplemos

Nå når de norske eplene er på sitt beste må man bruke epler på så mange måter man kan. Sylte, safte, mose, bruke i baking og bruke i mat. En av mine favoritter er eplemos. Det er kjempeenkelt å lage og er veldig anvendelig, perfekt å ha liggende i fryseren til en passende anledning.

En god eplemos er perfekt å ha på brødskiven, på boller, som tilbehør til middag, som et lite mellommåltid eller man kan bruke den som base for min favorittdessert – Tilslørte Bondepiker.

Eplemos

Ingredienser

  • 1 kg epler (gjerne norske)
  • 3 dl vann
  • 1 dl sukker (gjerne brunt sukker/farin - den myke typen)
  • 1 ts vaniljepulver, evt vaniljesukker

Framgangsmåte

Steg 1 Skrell eplene. Del de opp i biter men kast epleskrottene. La eplebitene koke i vannet i ca 10.

Hell av vannet.

Tilsett halvparten av sukkeret og vaniljen og la mosen småputre litt på svak varme mens du rører til alt sukkeret er oppløst. Smak til. Hvis mosen er for syrlig så tilsetter du litt og litt sukker til du synes mosen er passe søt.
Steg 2 Avkjøles før du setter mosen i kjøleskapet, evt i fryseren.

Tips

Det er vanskelig å angi korrekt mengde sukker for her kommer det an på hvor syrlige epler du bruker. I tillegg så er det smak og behag. Når jeg lager eplemos for å bruke i Tilslørte Bondepiker så foretrekker jeg en mer syrlig mos enn hvis jeg skal bruke mosen som pålegg på boller eller brødskiver. Smak deg frem til hva du synes er best.

Jeg bruker aller helst brunt farin når jeg lager eplemos, jeg synes det gir en ekstra liten 'piff' i eplemosen.

Hvis du foretrekker en helt glatt mos så kjører du en stavmikser i mosen når den er ferdig kokt. Jeg liker den best når det er noen gode klumper med eple i mosen, at den er litt 'chunky'.

Blir veldig glad hvis du liker eller deler på facebook
Forrige innlegg Neste innlegg

Flere godsaker

Ingen kommentarer

Svar