Pepperkakemakroner er fantastisk godt og er et fint innslag på kakefatet til jul. Fyllet er en hvit sjokoladekrem som smaker som pepperkaker. De kan fint lages opp i god tid før jul for disse holder seg i flere måneder i en tett boks i fryseren, eller i 4-5 dager i en tett boks i kjøleskapet. Kanskje dette er den perfekte vertinnegaven hvis du er bedt i et (før)juleselskap?
Makroner smaker aller best hvis du lager de minst 1-2 dager før de skal spises, da får de helt perfekt konsistens.
Franske Makroner
Oppskrift fra Lars Lian, basert på en italiensk marengs.
Ingredients
- 250 g mandelmel
- 250 g melis
- 100 + 80 g eggehvite
- 225 g sukker finkornet
- 60 g vann
Instructions
- Sikt sammen mandelmel og melis i en bolle. Jeg sikter tilsammen 3 ganger, og kaster klumpene som blir igjen i sikten for hver gang. Rør inn 100g eggehvite. Rør deretter inn ønsket farge på makronene. Bland godt. Makronene blir litt blassere og lysere i fargen når de er ferdige så hvis du ønsker en skarp farge på makronene dine så må du tilsette en god dæsj farge. NB, bruk pulverfarge eller en konsentrert pasta/gele-farge, vanlig konditorfarge er for tynn og vil endre konsistensen på makronrøren din.
- I en helt ren bolle av glass eller metall visper du 80 g eggehvite på medium hastighet til de er stive. Kok opp vann og sukker i en kjele på medium varme, la dette koke til det blir 118 grader. Det er en fordel å ha et sukkertermometer, hvis ikke kan du anta at temperaturen er ganske riktig når du ser at sukkerlaken har begynt å bli litt tykk og boblene holder formen litt når de koker. Når temperaturen på sukkerlaken er riktig dupper du bunnen av kjelen raskt i litt kaldt vann slik at sukkerlaken ikke blir enda varmere. Mens du visper eggehvitene på høy hastighet så heller du forsiktig sukkerlaken ned i eggehvitene. La laken renne ned langs kanten av bollen slik at den ikke treffer vispene. Når all laken er tilsatt så skrur du ned hastigheten til medium og visper videre til du har en blank fast marengs.
- Ta så ca 1/3 av marengsen og vend den inn i mandelmelblandingen. Bruk en slikkepott og rør sammen til de er jevnt blandet. Vend så inn enda 1/3 marengs, og til slutt resten av marengsen. Nå er trikset å røre i makronrøren til den har riktig konsistens. Det har den når røren er blank og såvidt renner litt utover. Røren blir mer rennende dess mer du rører.
- Fordel så makronrøren over i en sprøytepose med stor rund tipp. Sprøyt ut makroner på bakepapir eller en makronmatte. For å få makronene like store kan du ta et bakepapir og tegne på sirkler med en tykk tusj, ca like stor som en 5-kroning. Papiret med sirklene brukes som mal ved å legge det under bakepapiret du sprøyter makronene på, og kan gjenbrukes hver gang du baker makroner 🙂
- La makronene tørke i ca 30 minutter før de stekes på 150 grader varmluft, midt i ovnen, i 13 minutter. Stek ett brett av gangen. Det går helt fint at noen av makronene blir stående lengre å tørke. La makronene bli helt avkjølte før du fjerner de fra bakepapiret. Fyll makronene med ønsket fyll.
Pepperkakekrem
Ingredients
- 200 g hvit sjokolade
- 1 dl kremfløte
- 100 g meierismør
- 1,5 ts kanel
- 1/2 ts nellik
- 1/2 ts ingefær
- 1/2 ts kardemomme
Instructions
- Grovhakk sjokoladen. Tilsett kremfløte og meierismør i en kjele og la det stå på komfyren til det begynner å ryke. Fjern så kjelen fra varmen og rør inn krydderne. Tilsett så sjokoladen og rør med en slikkepott til all sjokoladen er smeltet. La sjokoladekremen bli romtemperert før du plasserer den i kjøleskapet til den blir passe tykk. Hvis sjokoladekremen står for lenge i kjøleskapet blir den for hard, da kan du la den stå i romtemperatur til de blir temperert. Fordel sjokoladekremen i en sprøytepose med stor rund tipp og fordel litt krem midt på et makronskall, og legg på det andre makronskallet. Klem makronen lett sammen til fyllet når kanten av makronen.