Høytider Jul

Julens beste risboller

Risboller er min barndoms favorittjulebakst og en av få tradisjonelle ‘bakverk’ jeg lager til jul. Disse bollene er ekstra gode ettersom de er basert på eggedosis, de blir dermed litt mer luftige og ikke så tunge. I tillegg har jeg byttet ut halvparten av delfiafettet med meierismør for en rundere og fyldigere smak. Som om det ikke var nok, så har jeg modifisert risbollene ved å bruke like mengder melkesjokolade og mørk sjokolade. Denne oppskriften har blitt manges nye favoritt og det er ikke uten grunn – de smaker helt himmelsk!

I et samarbeid med NRK ble min oppskrift publisert på deres nettsider i 2017, og hvert eneste år etter det har utrolig nok min risbolleoppskrift blitt så populær at det er den aller mest besøkte oppskriften NRK har – hvert eneste år!

Risboller er perfekte å lage med små barn, min 3-åring og jeg hadde en flott bakestund en søndag formiddag da vi lagde disse.

Vil du ha risbollene ekstra milde kan du benytte kun melkesjokolade, vil du ha en dypere sjokoladesmak så kan du benytte kun kokesjokolade. Det viktige er at du benytter 200g sjokolade tilsammen.

Verdens beste risboller

150g delfiafett
100g meierismør
100g mørk kokesjokolade
100g melkesjokolade
2 egg
2 dl sukker
3 ss sterk kaffe
100g puffet ris
bittelitt maldonsalt, ca 1/4 ts (kan sløyfes)

Smelt delfiafettet og smøret i en kjele sammen med kaffen. Fjern kjelen fra varmen og tilsett sjokoladen. Rør til alt er smeltet sammen. Rør inn litt finknust maldonsalt hvis du ønsker.

Pisk eggedosis av egg og sukker.

La sjokolade/smørblandingen bli fingervarm før du rører den inn i eggedosisen.

Bland så forsiktig inn den puffede risen. Tilsett mer ris hvis du synes det blir for mye sjokolade. Jeg synes bollene blir best hvis man ikke tilsetter for mye ris i sjokoladen. For mye ris gjør bollene tørrere…

Form små, runde boller med 2 skjeer og plasser bollene på et bakepapir. Hvis bollene renner litt utover så venter du i 1-2 minutter før du forsøker igjen. Når sjokoladen har akkurat riktig temperatur får du fine, glatte, blanke boller som holder formen. Du vil oppdage at etterhvert som sjokoladen avkjøles mer så blir bollene litt mer ‘grove’. Det har selvfølgelig ingenting å si for smaken men hvis du ønsker å beholde bollene blanke så kan du varme blandingen forsiktig over i et vannbad mens du rører rolig med en slikkepott.

Hvis du ønsker kan du plassere bollene i muffinsformer.

IMG_2107

Avkjøl i kjøleskap før du legger bollene i en tett boks og oppbevarer de i fryseren. Disse tiner på 15 minutter på kakefatet.

IMG_2100

Her finner du alle mine andre oppskrifter relatert til jul.

31 kommentarer

 1. Bruker samme blandingen som deg, mørk og lys, å de blir kjempegode. 🙂 Har ikke prøvd det saltet før, men siden jeg har det, skal det prøves. Romessensen uteblir. 🙂 Men dette er ialefall noe jeg varmt anbefaler til jul… Blir ikke liggende igjen noe til påske iallefall 😀

  1. Hei. Takk for din tilbakemelding. Jeg synes det er passe mengde sukker jeg men hvis man synes de er for søte kan man godt kutte ned på sukkeret 🙂

   mvh Marit

  1. jeg brukte muffinsformer til risbollene mine i år jeg også, skal legge ut bilde 🙂 gi meg gjerne din tilbakemelding når du har prøvd oppskriften! Lykke til 🙂 Marit

 2. Jeg bruker oppskriften som står på delfiafettet til delfiakake, men tar 1egg ekstra. Dronningsjokolade, en anelse romessens, puffet ris blandet med puffet hvete. Dette er min mor sin oppskrift.Hun er ikke blant oss mer, men «grynboller» må jeg lage. Blir ikke jul uten ?

  1. Hei,
   tranebær høres veldig godt ut i risboller. Blir litt friskere. Det skal jeg huske på 🙂 takk for tips! Marit

  1. Hei Sara,
   det er litt vanskelig å si hvor mange boller det blir, for det varierer veldig ift hvor store bollene er. Samt hvor mye ris man tilsetter i sjokoladen. Jeg synes bollene er best med ganske lite ris i, men mer ris gir flere boller samt at det blir mindre kalorier i hver bolle for de som bryr seg om det.
   Men gjennomsnittlig vil jeg kanskje si ca 40 risboller av denne oppskriften.

   mvh marit

 3. Denne oppskriften var helt toppers! Likte spesielt godt kaffesmaken gjennom sjokoladen.
  Jeg brukte 1,5 dl sukker istedenfor 2 dl, og det ble søtt nok for min smak med tanke på melkesjokoladen. Familie og venner elsket dem, og ville ha oppskrift. 🙂
  Tusen takk, Marit!

 4. Testet denne etter å ha prøvd meg på mange varianter. Første med salt og første med blandet fett, ikke bare delfia. De ble kjempegode. Kommer til å kutte ned på sukkeret til neste gang, men de var fremdeles helt nydelige. Passet bra med litt salt i også!

 5. Skal prøve denne nå. Aldri vært helt fornøyd med tidligere oppskrifter. Jeg skal legge det i en form og kutte det i passe biter etterpå☺️
  Har egen side på Instagram selv. Cruellas Baking☺️

 6. Hei 🙂 Lagde disse i går og smaken ble nydelig. Det eneste er at den puffede risen er myk og ikke så sprø. Lagde samtidig noen med bare sjokolade og ris,og der er risen sprø. Er de slik i konsistensen? De er gode altså,men vant til litt sprøere risboller.

  1. Hei,
   det vil fungere uten Delfia også ja 🙂 Du behøver ikke erstatte delfiafettet med smør, du kan bare utelate det 🙂

 7. Veldig gode😊☃️ Doblet oppskriften og brukte 1 pose puffaris. Nå er de snart spist opp og vi må lage en ny dobbel dose til jul

 8. Hei Marit, disse laget jeg for noen år siden, og det er virkelig de BESTE risbollene, men i mellomtiden har jeg fått et datter som ikke tåler egg. Tror du oppskriften vil bli like bra uten eggedosis? Jeg liker IKKE tørre/sprø risboller🥲

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *