I serien med Bakeprosjektets spesialkaker kommer her Bakeprosjektet Høstspesial. Vrien på denne er at den er toppet med herlige, friske karamelliserte epler. Epler og gulkrem er en kombinasjon jeg ikke har prøvd før, og for å være helt ærlig var jeg usikker på hvordan de smakene ville fungere sammen. Konklusjonen er at det fungerte helt utrolig bra – en magisk god match hvor de syrlige eplene gir suksesskremen en helt ny dimensjon! Denne eplekaken er den aller, aller beste eplekaken jeg har smakt og jeg kan virkelig anbefale den på det sterkeste. Alle jeg serverer den til er helt enige om at den er helt magisk 🙂
Et par tips er at du gjerne kan lage både mandelbunner og gulkrem dagen før du skal montere kaken. Hvis du får tak i norske discoveryepler så er de veldig gode i denne kaken, men andre epler av den friske typen fungerer veldig godt de også.
Bakeprosjektet Høstspesial
Ingredients
Gul krem
- 4 eggeplommer
- 1,5 dl kremfløte
- 100 g sukker
- 2 ts maisenna
- 1/2 vaniljestang
- 100 g meierismør
- 1 klype salt
Mandelbunner
- 225 g mandler
- 150 g melis
- 6 eggehviter
- 75 g sukker gjerne finkornet
Ostekrem
- 60 g meierismør
- 1 ts sitronsaft
- 1 ts vaniljesukker
- 100 g melis
- 100 g kremost naturell
Karamelliserte epler
- 5 epler gjerne friske/syrlige norske epler
- 2 ss meierismør
- 4 ss brunt sukker
- 1 ts kanel
Instructions
Gul krem
- Bland eggeplommer, fløte, sukker og maisenna i en kjele. Skrap frøene ut av vaniljestangen og tilsett både frø og stang i kjelen. La dette koke på svak varme i 3 minutter mens du rører hele tiden. Fjern kjelen fra varmen. Tilsett smøret, oppdelt i terninger, og rør til alt smøret er smeltet. Hell kremen over en sil for å fjerne eventuelle klumper. Avkjøles først til romtemperatur, og deretter i kjøleskap i minst 4 timer. Legg gjerne plastfolie helt nedpå kremen mens den avkjøles så unngår du snerk.
Mandelbunner
- Varm mandlene på en stekeplate i ovnen i ca 12 minutter på 200 grader. Pass på så de ikke blir brente. Avkjøl mandlene.Deretter skal du kverne mandlene. Hvis du har en food processor kan du gjerne bruke den. Pass i så fall på å ikke la den gå for lenge for da kan fettet komme ut fra mandlene. Det går helt fint om det er noen store mandelbiter, det er bare godt med litt tyggemotstand i kaken. Har du ikke en food processor kan du kverne mandlene i en vanlig mandelkvern. Bland deretter mandlene med melisen .Pisk 6 eggehviter til bløtt skum, tilsett så gradvis 75 g sukker mens du pisker på medium hastighet til du har en fin og stiv marengs. Bland mandlene forsiktig inn i marengsen med en slikkepott.Kle to runde kakeformer på 22 cm med bakepapir i bunnen og fordel marengsen jevnt i formene. Se lenger nede hva du gjør hvis du ikke har to former.Stekes på varmluft i ovnen i cirka 18 minutter på 180 grader. Bunnene er ferdige når de er gylne på toppen.
Karamelliserte epler
- skrell eplene og del de opp i ganske tynne båter/skiver. Ca 1/2 cm tykke er fin størrelse. Smelt smøret i en stekepanne på medium varme. Rør inn sukker, vaniljesukker og kanel. Tilsett eplene og rør forsiktig. La eplene koke i karamellen i 4-5 minutter. Avkjøl.
Ostekrem
- La meierismøret bli romtemperert. Rør det sammen med sitron, vaniljesukker og melis til du får en lys, lett og luftig smørkrem. Tilsett kald kremost og rør til alt er jevnt blandet. Ikke rør for lenge, da kan kremen bli litt rennende.
Montering
- Plasser en kakebunn på et serveringsfat. Visp den gule kremen lett med en ballongvisp eller en elektrisk mikser. Du behøver bare å vispe et par sekunder slik at den blir litt lysere og mer luftig. Fordel kremen i en sprøytepose med en stor rund tipp og klem ut små topper med gul krem jevnt over hele bunnen.Legg den andre kakebunnen over den gule kremen. Bre over ostekremen over den øverste mandelbunnen. Jeg valgte å sprøyte ut en dekorkant med ostekrem langs kanten av kaken, men det ble ikke så fint som jeg ønsket så jeg anbefaler å bre over all ostekremen og droppe 'pyntekanten'. Sørg for at eplene er helt romtempererte før du til slutt fordeler de på toppen av kaken.