17. mai Festkaker Høytider

Den beste jordbærkaken

For meg kan man sette likhetstegn mellom 17.mai og jordbær. Jeg inkluderer derfor alltid jordbær i kaker jeg lager til 17.mai. Dette er en tradisjonell kake som består av et sukkerbrød fyllt med ferske jordbær, hjemmelaget vaniljekrem og jordbærkrem. Kaken har fått et lag marengs utenpå, samt selvfølgelig mengder av skivede jordbær i roseform.

Sukkerbrød

5 egg
150g sukker
110g hvetemel
40 g potetmel
2 ss lunkent vann
1 ts bakepulver

Visp egg og sukker på høy hastighet i 6-7 minutter. Skru ned til middels hastighet og hell vannet forsiktig i. Visp videre i 2 minutter. Du skal nå ha en god, tykk og seig eggedosis. Bland mel, bakepulver og potetmel. Sikt dette forsiktig i eggedosisen. Bland forsiktig melet inn i eggedosisen med en slikkepott. Forsøk å beholde mest mulig av luften i røren, ikke bland mer enn akkurat nødvendig for å få blandet sammen alt.

Fordel røren i en bakepapirkledd og smurt rund form på 9 inch/23 cm. Stekes på rist nest nederst i stekeovnen i ca 35 minutter, 180 grader.

Avkjøl på rist.

Jordbærkrem

Ca 2 dl godt hjemmelaget jordbærsyltetøy
2 dl kremfløte
2 plater gelatin
Litt vanilje

Løs opp gelatinen i kaldt vann i ca 10 minutter. Varm opp et par ss av syltetøyet i en kasserolle. Tilsett de oppbløtede gelatinplatene (ikke vannet) i det varme syltetøyet. Rør helt til gelatinen er helt oppløtet. Hell det varme syltetøyet tilbake til det kalde syltetøyet i en tynn stråle mens du rører godt. Sørg for at alt syltetøyet er helt avkjølt.

Hvis du ikke har hjemmelaget syltetøy kan du kjøpe en kurv med friske jordbær, dele disse opp i små biter og røre sammen med ca 200g sukker. Følg deretter resten av oppskriften mtp gelatin og kremfløte. Isåfall benytter du 4 gelatinplater istedenfor 2.

Visp krem av kremfløten. Vend inn jordbærene.

Vaniljekrem

1 vaniljestang
4 dl h-melk
6 eggeplommer
1/2 dl sukker
1-2 ss maisenna
1 dl kremfløte

Del vaniljestangen på langs og skrap ut alle frøene. Tilsett frø, vaniljestang og melk i en kjele. Kok opp. Bland eggeplommer, sukker og maizene i en bolle. Hell forsiktig den kokende melken over eggeplommene mens du rører kraftig. Hell blandingen tilbake i kjelen og rør konstant helt til blandingen tykner. Trekk platen av kjelen og avkjøl. Når blandingen er helt kald viser du krem av kremfløten og blander denne inn i vaniljekremen.

IMG_1281

mmmmmmmm, jeg ELSKER vaniljekrem!

Montering

Del sukkerbrødet i 3 like deler. Kle kakeformen med plastfolie på innsiden og legg den øverste delen av sukkerbrødet ditt opp ned i formen. Dynk bunnen med litt melk. Fordel jordbærkremen over kakebunnen.

IMG_1276

Legg på den midterste kakebunnen. Dynk også denne bunnen med litt melk. Fordel vaniljekremen over kakebunnen. Skjær tykke skiver av jordbær og plasser disse tett i tett over vaniljekremen.

IMG_1277

Legg over den siste kakebunnen. Bre resten av plastfolien over kakebunnen og plasser kaken i kjøleskapet i minst 4 timer for å la kaken sette seg.

IMG_1278

I mellomtiden lager du sveitsisk marengs.

2 store eggehviter
100 g finkornet sukker
1 ts vaniljepulver

Bland eggehviter og sukker i en glassbolle. Sett denne i en kjele med kokende vann. Ikke la noe vann komme i bollen.
Ta frem håndmikseren og visp til sukkeret har smeltet og blandingen så smått begynner å tykne (10 minutter). Blandingen skal være ca. 65 grader. Hell blandingen over i en kjøkkenmaskin og visp helt til blandingen har fått romtemperatur. Bland inn vanilje og visp litt mer. Blandingen skal være luftig.

 

Vend kaken over på et kakebrett.

Fylle sukkerbrød

Kaken er ferdig satt og klar for å få et lag marens.

Spre over et tykt lag med marengs. Skjær jordbær i mellomtykke skiver og plasser på toppen av kaken. Start ytterst og legg flere lag jordbær innover mot midten, lag for lag. Legg de største jordbærskivene ytterst. Plasser et helt jordbær i midten.

Hvis du ønsker 17.mai-preg på kaken kan du legge røde, hvite og blå non-stop nederst på kaken.

IMG_1286

Her har jeg lagt på 2 runder med jordbær.

IMG_1288

Hele toppen av kaken er dekket av friske, søte jordbær. Nammmmm…

17. mai jordbærkake

2 kommentarer

  1. Hei. Jeg trenger svar fort.
    Kan jeg sette den i fryseren? Fire timer i kjølen passer meg dårlig nå🙈

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *