Det er noe spesielt med duften av nystekt gjærbakst, en duft som sprer seg i hele huset og som er helt uimotståelig. Fersk gjærbakst er noe av det aller beste jeg vet og som jeg baker så ofte jeg har mulighet. Da lager jeg gjerne en dobbel porsjon slik at jeg kan ha litt ekstra på lager i fryseren. I dag har jeg forsøkt en ny variant, nemlig en dekorativ kanelkrans. Veldig enkel å lage og gir en morsom vri på de vanlige kanelbollene. I tillegg til at den ble supersaftig!
Oppskrift hvetekrans
Ca. 500 g hvetemel
100 g sukker
35 g fersk gjær for søte deiger, alternativt 1/2 pose tørrgjær
1 ts kardemomme
100 g romtemperert smør
1 ss rapsolje (kan sløyfes)
3,5 dl melk
Smør, sukker og kanel til fyllet
Bland ca. 400 g av melet med kardemomme og sukker.
Ved bruk av tørrgjær: Tilsett tørrgjær i melet. Bland godt. Tilsett melk som er varmet opp til ca 40 grader og bland godt.
Ved bruk av fersk gjær: Smuldrer gjæren i en bolle og løs den opp i romtemperert melk. Hell melkeblandingen over i melblandingen og bland godt.
Tilsett litt og litt mel mens kjøkkenmaskinen går, helt til deigen så vidt slipper bollen. Tilsett olje og smør i små terninger og elt i ca. 5 minutter til. Hev på et lunt sted i 60 minutter.
Montering
Kjevle ut deigen til et rektangel. Bre utover godt med romtemperert meierismør over hele deigen før du strør over godt med sukker og kanel. Du kan gjerne benytte en kombinasjon av hvitt og brunt sukker hvis du har dette tilgjengelig. Rull sammen deigen slik at den blir en lang pølse. Sørg for å rulle stramt samt at du ruller riktig vei, altså slik at pølsen blir lengst mulig og IKKE tykkest mulig.
Deretter skjærer du pølsen på langs, nedover langs midten. Legg de to delene med snittflaten opp på et bakepapir og tvinn disse godt sammen. Til slutt legger du den tvinnede deigen i en sirkel og fester endene godt sammen. Etterheves i ca 45 minutter. Før steking pensles kransen med sammenvispet egg. Strø gjerne over perslesukker.
Stekes på 215 grader i ca 15 minutter, på nest nederste rille i ovnen. Følg med på steketiden, kransen skal være gyllen når den er ferdig.
Avkjøles på rist, serveres helst nystekt.
Jeg synes denne kransen er penest slik den er, men hvis du ønsker kan du pynte den med melisglasur.
Kardemomme eller kanel?
Begge deler:) kardemomme i deigen og kanel etter utkjevling, skal oppdatere oppskriften så dette kommer klarere frem 😀