Gjærbakst, Søt gjærbakst

Boller med sprø kaneltopping

Det er nesten litt rart, så mye boller jeg har spist opp gjennom årene, men disse bollene jeg lagde i helgen er faktisk de aller, aller beste bollene jeg har spist i hele mitt liv. Og det sier ikke lite for jeg elsker gjærbakst og benytter enhver anledning som byr seg til å få meg et nystekt skolebrød eller en luftig rosinbolle – for ikke å snakke om kanelboller med vaniljekrem…. Er jeg ute og kjører så tar jeg gjerne en real omvei hvis det betyr at jeg kan legge turen innom et godt håndverksbakeri. Og da jeg var på rundreise i Asia ble jeg så lykkelig da jeg fant et bakeriutsalg som solgte ‘vanlige’ hveteboller med rosiner at jeg måtte ringe hjem og fortelle det til både venner og familie. Dermed er det nesten ikke til å tro at jeg, i en alder av noenogtredve år og etter å ha fortært sikkert en million boller, klarte å lage boller som slår alle andre boller. Her kommer oppskriften. ENJOY!

VERDENS BESTE BOLLER

Lag en porsjon av Bakeprosjektets statoilboller (oppskriften finner du nederst i dette innlegget), følg oppskriften til og med at du har trillet ut 24 boller og plassert de på et brett.

Statoilboller

Ingredienser

 • 25g fersk gjær (rød eller blå)
 • 0,5 llettmelk
 • 150g sukker
 • 2ts kardemomme
 • 0,5tssalt
 • 1ts bakepulver
 • 1ts vaniljesukker
 • 1kg hvetemel (omtrent)
 • 1 egg
 • 150g meierismør

Framgangsmåte

Steg 1
Kutt opp smøret i små terninger og legg det utover på en tallerken slik at det blir helt romtemperert.

Bland ca halvparten av melet med sukker, bakepulver, vaniljesukker, kardemomme og salt i en bolle.

Varm opp melken til den er ca 37 grader. Smuldre gjæren i melken og rør til all gjæren er oppløst. Bland melken inn i melblandingen og elt godt. Tilsett litt og litt mel til deigen såvidt slipper kanten. Du ønsker en myk deig som ikke er klissete, vi ønsker ikke å bruke mer mel enn nødvendig. Elt videre i minst 10 minutter, gjerne 15. Bruk helst en kjøkkenmaskin.

Tilsett så egget og elt litt videre. Tilsett så smøret gradvis i deigen, elt videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig. Hvis deigen er litt for klissete nå så tilsett litt mer mel. Ønsket konsistens er at den skal være bittelitt klissete på fingrene.
Hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.
Steg 2 Hvis du har god tid så klapp sammen deigen og la den heve opp til dobbelt størrelse igjen, men dette er ikke nødvendig for et godt resultat.
Steg 3 Del opp deigen i 24 like emner og fordel disse på ett bakepapirkledd stekebrett. Bollene kommer til å heve litt inni hverandre men det gjør de ekstra saftige og gode.
Heves i ca 30 minutter før du pensler de med et sammenpisket egg og steker de på 200 grader midt i ovner i ca 12 minutter. Jeg liker bollene best når de ikke er for mørke 🙂

Avkjøles på rist.

SPRØ KANELTOPPING

Når bollene er ferdig hevet skal du IKKE pensle de med et egg, men istedenfor gjøre følgende:

Smelt 100g meierismør og rør inn 100g sukker og 3 ts kanel. Rør godt og hell blandingen over bollene. Sørg for at det blir mest mulig jevnt fordelt på alle bollene.

Stekes på 200g i ca 13 minutter.

Avkjøles på rist og nytes mens de enda er lunkne.

Gi meg gjerne tilbakemelding her på bloggen, eller på facebook/Instagram, hvis du prøver ut disse bollene 🙂

Oppskriften og idéen med den sprø kaneltoppingen kommer bra Instagram’eren @hege.samuelsen. Følg henne gjerne, hun er kjempeflink!

Det er faktisk helt, helt umulig å bare spise en. Den sprø toppingen kombinert med den mykeste bolle…. Slike boller skulle kommet på blå resept 😉

 

Altså, så luftige og samtidig så saftige boller…. Helt magisk 🙂

Blir veldig glad hvis du liker eller deler på facebook
Forrige innlegg Neste innlegg

Flere godsaker

8 Kommentarer

 • Svar Lise Mette Hammarstrøm 17. juli 2018 at 16:40

  De beste bollene jeg noensinne har bakt! Glad for at jeg valgte å doble oppskriften – for disse går unna! Kan sikkert brukes til andre typer bakverk også. Neste gang blir det skoleboller av oppskriften!

  • Svar Marit 23. august 2018 at 20:29

   Tusen takk for tilbakemeldingen, veldig hyggelig å høre at du ble like fornøyd med bollene som meg 🙂

 • Svar Grethe Ø. L. 27. oktober 2018 at 13:42

  Har bakt bollene for andre gang nå og de var like fantastisk gode. Denne gangen laget jeg toppingen litt tidligere slik at «sausen» ble mer avkjølte og dermed litt tjukkere. Da rant ikke så mye av og havnet på brettet. Har også prøvd å fryse dem ned og de var like gode og sprøe etter tining. Foretrekker å bake disse framfor kanelsnurrer som er så klissete å holde på med.

  • Svar Marit 6. desember 2018 at 15:37

   Hei Grethe,
   det var lurt å la toppingen avkjøle seg litt og bli litt tykkere. Det skal jeg oppdatere oppskriften med 🙂

 • Svar Ingvill Hegbom 29. oktober 2018 at 19:44

  Hei, kan man lage deigen med kald melk, trille de ut,og heve over natten for deretter å steke de på morgenen? Vil de bli vellykket…??

  • Svar Marit 6. desember 2018 at 15:37

   Hei,
   jeg tror det skal gå helt fint ja. Men det har jeg ikke prøvd. Gi meg gjerne tilbakemelding hvis du prøver 🙂

 • Svar Ellen 4. oktober 2020 at 09:49

  Har det noko å seie om ein bruker H-mjølk eller lettmjølk?☺️

  • Svar Marit 7. oktober 2020 at 20:14

   Hei,
   nei begge deler går helt fint 🙂 lykke til! Marit

  Svar