Jeg vil tro at en klassisk rund sjokoladekake er en av de mest bakte kakene i Norge. Denne er klassikeren i enhver barnebursdag men den hører hjemme også i bryllup og andre festlige lag. Det er få ting som slår en skikkelig saftig god sjokoladekake, samtidig er det få ting som er større nedtur enn en tørr sjokoladekake. Jeg deler derfor denne oppskriften med dere, på en skikkelig saftig rund sjokoladekake. Den inneholder rømme/kulturmelk og holder seg saftig og god i flere dager. Jeg bruker litt rømme i glasuren også, du kan holde igjen 3 ss rømme fra kakerøren så har du nok rømme til glasuren.
Denne kaken er nokså mørk, ønsker du den lysere kan du bruke kun 3 ss kakao i kaken.
Selv om denne kaken er mørk, og inneholder kaffe, så er det en veldig barnevennlig kake. Jeg serverte denne til mine barn på 7 og 10 år, som absolutt ikke liker kaffe. De synes kaken var knallgod og ville at jeg skulle lage en akkurat lik til deres bursdag.
Skikkelig god sjokoladekake
Ingredients
Sjokoladekake
- 100 g meierismør eller melange
- 250 g sukker
- 3 egg store, evt 4 små
- 1 beger seterrømme, lettrømme eller kulturmelk
- 250 g hvetemel
- 2 ts natron
- 2 ts bakepulver
- 4 ss bakekakao
- 0,5 ts salt
Sjokoladekrem
- 100 g kokesjokolade lys eller mørk etter ønske
- 4 ss sterk kaffe
- 150 g meierismør romtemperert
- 200 g melis
- 2 ts vaniljesukker
- 3 ss rømme kan sløyfes
Dynk og dekor
- 1 dl melk
- kakestrøssel
Instructions
Sjokoladekake
- Sett stekeovnen på 175 grader, over og undervarme. Smelt smøret i en kjele på medium varme. Når smøret er smeltet fjerner du kjelen fra varmen. Visp sukker og egg lett sammen. Rør inn rømme/kefir sammen med eggene.Tilsett smøret og rør det inn.Bland mel, kakao, salt, bakepulver og natron og tilsett i røren. Rør lett sammen til alt er jevnt blandet.
- Fordel røren i en rund kakeform på 22-24 cm i diameter. Legg bakepapir i bunnen. Fordel røren i formen. Stekes midt i ovnen på brett i ca 50 minutter. Du må sjekke ved å stikke en strikkepinne midt i kaken om den er ferdig. Du kan gjerne stikke etter 45 minutter. Hvis det ikke fester seg noe røre på pinnen så er kaken ferdig.
- Når kaken er ferdig så pleier jeg å avkjøle den opp/ned i kakeformen på en rist, med bakepapir imellom kaken og risten. Kaken må være helt romtemperert før du begynner å skjære i den.
Sjokoladekrem
- Grovhakk sjokoladen og ha den i en stor skål sammen med kaffen. Varm i micro på svak effekt, eller over et vannbad, til all sjokoladen er smeltet. Rør underveis.
- Visp romtemperert smør til det er lyst og luftig med en elektrisk mikser. Rør inn melisen og vaniljesukkeret.Sjekk nå at sjokoladeblandingen ikke er for varm. Den bør ikke være mye varmere enn fingertemperatur. Er den for varm så vent til den har bltit avkjølt. Når sjokoladen ikke er for varm så rører du den inn i smørkremen. Visp videre på høy effekt i et par minutter. Tilsett så rømmen og rør den godt inn. Glasuren er nå klar for bruk.
Montering
- Del kakebunnen i 3 like tykke deler. Legg en kakebunn på serveringsfatet. Dynk godt med melk. Jeg dynket med melk tilsatt like store deler kaffe, men du kan like gjerne benytte kun melk. Fordel så på ca 1/3 av sjokoladekremen og stryk denne utover. Legg på en ny kakebunn, dynk godt og stryk utover enda 1/3 av sjokoladekremen. Dynk den siste kakebunnen. Legg bunnen på og fordel deretter resten av kremen på kaken. Pynt etter eget ønske. Jeg benyttet strøssel men her kan du bruke seigmenn, non stop, frisk frukt eller annet godteri.
Hei. Vet du om denne egner seg for å trekke med sukkerpasta? Kan skje om man smører et tynnere lag på toppen med smørkrem?
Denne fungerer finfint å trekke med sukkerpasta 🙂
Hei, mangler det steg for steg glasuren/kremen? Tenker på at noen av ingrediensene der ikke er nevnt i teksten, så forstår ikke helt hvor og når de skal blandes inn.. Prøvde meg frem, men noe ble galt med glasuren/kremen😒 Kaken ble knall da!👏🏻
hmmm, jeg så over oppskriften nå og ser ikke at noe mangler i fremgangsmåten?
Hei! Denne så nydelig ut! Jeg vil i utgangspunktet lage den enda litt høyere, tror du jeg kan lage den i en 20 cm form?
Det kan du absolutt. Bare skru ned temperaturen litt, og stek den til den er helt ferdig 🙂
Hei, blir denne kaken bra selv om den lages dagen før og oppbevares i kjøleskap?
Hei, dersom du baker kaken dagen før ville jeg lagt den rett i fryseren med en gang den har fått romtemperatur, før du har på melis. Neste dag ville jeg tatt den opp fra kjøleskapet et par timer før den skal spises. Når den er nesten helt tint kan den få ca 10 minutter i stekeovn på 180 grader.
Hei! Kan man bruke kefir istedenfor kulturmelk? Er det snakk om 3 dl evt?
Og kan kaken fryses?:)
Hei Sari, du kan fint benytte kefir istedenfor kulturmelk. 3 dl ja 🙂
Helt fantastisk kake.stekte den i kombi ovn på 160 grader i45 min perfekt
Så hyggelig å høre, takk for tilbakemeldingen 🙂
Ser du har skrevet et beger rømme / Kulturmelk. Hvor mye Kulturmelk vil det da være?
Hei Trine,
det tilsvarer 3 dl kulturmelk 🙂
Hei!
Ønsker å lage denne til en 30 års feiring, men ønsker å pynte kaken litt mer med sprøytespisser, egner kremen seg til det? Mot at jeg selvfølgelig lager mer krem da det jo sikkert trengs
Lurer også på om steketid og temperatur burde endres på da jeg bare har springform 26 tilgjengelig…. Eller om jeg burde prøve meg på 1,5 oppskrift?
Kan rømmen i glasuren erstattes med kulturmelk også eller helst ikke?
Hei!
Hvordan dynker man kaken i melk? Legger man den i en skål med melk?
Hei, da heller du ca 1 dl melk i en kopp og benytter en skje til å ta litt og litt melk spredt utover over hele kakebunnen.
Hei. Hvis jeg tenker å steke den i to 20 cm former for ennå høyere kake, bør jeg doble oppskriften eller lage 1,5 oppskrift?
jeg ville laget den med 1,5 ganger oppskriften.
Hei! Jeg bakte denne for min fødselsdag nylig. Kaka smakte virkelig godt med mørk+lys bakesjokolade i smørkremen samt en saftig bunn. Sistnevnte ble dessverre massiv i densitet. Den var gjennomstekt, så hva gikk galt? Vi koste oss, men jeg ble bekymret da jeg skulle skjære opp det første stykket.. måtte rett og slett bruke kraft for å tvinge kakespaden gjennom lagene. Selv i romtemperatur var den nesten like seig. Gjesten vår lot være å kommentere det og tok et stort stykke til dagen etter, men jeg er ikke like fornøyd. Jeg baker den gjerne igjen om bunnen kan bli luftigere etter steking (vi har varmluftovn, men jeg stekte den uten).
Jeg dynket lagene generøst med H-melk, springformen er 23-24cm. Kaka slapp lett (jeg brukte litt smør + hvetemel i formen), men den ble altså veldig kompakt etter stekingen. Det eneste jeg kan tenke på akkurat nå er at oppskriften dikterer at smør og sukker skal vispes lett sammen.. for meg er det viktig å piske det hvitt for en luftig kakebunn når jeg baker sukkerbunn for bløtkaker. Tror du det var årsaken?
Takk for en god oppskrift, får bare prøve meg frem etter hvert.
Hei, det er ikke så lett å si hva det kan skyldes. Min erfaring er at noen ganger har man bare «uflaks» når man baker. Jeg kan oppleve det samme på den oppskriften jeg nesten alltid bruker, «Bakeprosjektets beste sjokoladekake». Jeg baker den mange ganger pr måned, men opplever en sjelden gang at den blir for kompakt – uten at jeg har noen forklaring. Jeg ville prøvd igjen, og jeg tenker som deg at du gjerne kan piske smør og sukker luftig. Og bruk gjerne romtempererte egg.