Oppskrift skolebrød
Gjærbakst Søt gjærbakst

Skolebrød

Det er få ting som slår nystekte skolebrød, en klassiker som aldri går av moten. Iallefall ikke hjemme hos meg 🙂 Myk og luftig gjærbakst, søt topping med melis og kokos, og ikke minst den fyldige vaniljekremen i midten. Dette er den perfekte formiddagskosen.

Har du en favorittoppskrift på vanlige boller kan du fint bruke denne til å lage skolebrød. Hvis ikke kan jeg på det sterkeste anbefale min oppskrift, der hemmeligheten er å bruke god tid på eltingen og å tilsette romtemperert smør helt til slutt i prosessen. Oppskriften er nok til ca 20 store skolebrød.

Oppskrift skolebrød

200 g ekte smør, romtempperert
2 dl sukker
7 dl melk, gjerne h-melk
ca 1 kg hvetemel
1 pk tørrgjær
1,5 ts kardemomme
2 ts vaniljesukker
0,5 ts salt
2 ts bakepulver

Vaniljekrem, hjemmelaget eller ferdigkjøpt

Melisglasur & kokos

Bland ca halvparten av melet med gjær, sukker, kardemomme, vanilje og salt i en bolle. Varm opp melken til den er ca 37 grader. Bland inn melken i mel-blandingene og elt godt, gjerne i en kjøkkenmaskin. Tilsett litt og litt mel til blandingen såvidt slipper kanten. Du ønsker en myk deig som ikke er klissete, vi ønsker ikke å bruke mer mel enn nødvendig. Elt videre i ca 10 minutter.  Skjær opp smøret i små terninger og tilsett gradvis i deigen, elt videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig. Hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.  :)

Etter forhevingen elter du deigen sammen . Del deigen opp i jevnstore emner som du triller til runde boller, plasser disse på et bakepapirkledd stekebrett. Skal du være skikkelig pirkete som jeg er veier du opp hvert emne, mine er på 95g, men dette er selvfølgelig ikke nødvendig!Klem bollene litt flate.

Etterhev bollene i ca 40 minutter. Klem sammen et hull midt i hver bolle med en t-skje, fyll hullet med vaniljekrem. Deretter pensles bollene med et sammenpisket egg.

Stekes midt i ovnen på 225 grader i ca 10 minutter. Avkjøles på rist.

Når bollene er helt avkjølte blander du sammen melis og vann til glasuren er passe tykk. Hell glasur over bollene og dupp de i en skål med kokos. Server bollene nylaget.

Skolebrød kan fryses. Hvis du steker de 1 minutt kortere enn du vanligvis gjør, pakker de i en tett plastpose straks de er helt avkjølte, plasserer de så rett i fryseren, tiner bollene i 40 minutter på kjøkkenbenken, lar de få 3 minutter på 200 grader i ovnen, og deretter tar på glasur og kokos, så smaker de tilnærmet like godt som når de er helt nylagde. Jeg gjør ofte dette selv for jeg synes det er så fint å ha et lite lager med gjærbakst i fryseren i krisetilfeller hvor man plutselig MÅ ha noe godt 😉

Oppskrift skolebrød

vibakes

2 kommentarer

  1. Ønsker å bake prinsessekaken din.
    I ingrediensene står det «1 porsjon vaniljekrem». Hvor stor er denne porsjonen? Og er den hjemmelaget, ferdigkjøpt eller laget av pulver?

    1. Hei,
      jeg benytter alltid hjemmelaget vaniljekrem laget av 5 dl melk. Dersom man ikke ønsker eller har anledning til å lage vaniljekremen selv så kan man benytte en ferdiglaget vaniljekrem 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *