oppskrift sjokoladekake barn
Kaker Sjokoladekaker

Bakeprosjektets beste sjokoladekake

En god sjokoladekake er det jeg baker desidert mest. Det er barnas favoritt og også en favoritt blant mange voksne. Denne oppskriften fikk jeg servert i et selskap og det er den aller beste sjokoladekaken jeg har smakt. Heldigvis fikk jeg oppskriften og siden den gang er dette den eneste oppskriften jeg bruker når jeg skal lage en ‘vanlig’ sjokoladekake. Veldig smakfull, saftig og passe luftig. Absolutt helt perfekt!

Bakeprosjektets beste sjokoladekake


Ingredienser

 • 125g meierismør
 • 1dl vann
 • 3ss kakao
 • 1ts vaniljesukker
 • 4 egg (store)
 • 250g sukker
 • 150g hvetemel
 • 2ts bakepulver, strøkne – ikke toppede

Framgangsmåte

Steg 1 Smelt smøret i en kasserolle på svak varme. Bland inn vann, kakao og vaniljesukker.

Fjern kasserollen fra varmen. Bland inn 4 eggeplommer.

Hell blandingen over i en stor bakebolle og tilsett sukker. Bland sammen mel og bakepulver og sikt dette inn i blandingen. Rør godt.

Pisk eggehvitene stive i en helt ren glass- eller metallbolle. Med en slikkepott rører du inn ca 1/3 av eggehvitene i resten av røren. Deretter tilsetter du resten av eggehvitene og blander de forsiktig inn røren. Ikke bland mer enn nødvendig.

Steg 2 Kle bunnen av en rund form, 24 cm, med bakepapir. Smør bakepapiret og sidene av formen. Fyll røren i formen og stek kaken midt i ovnen i ca 45 minutter, på 175 grader.

Avkjøl på rist.

Del kakebunnen i 3 like deler. Fyll med ønsket fyll, jeg bruker ofte denne glasuren:

Ingredienser

 • 250g meierismør (romtemperert)
 • 750g melis
 • 3ss kakao
 • 150g kokesjokolade (lys eller mørk, grovhakket)
 • 2ts vaniljesukker
 • 1dl sterk kaffe

Framgangsmåte

Steg 1 Hell kaffe og sjokolade i en skål. Varm dette i micro til sjokoladen er helt smeltet. Bruk micro’en på halv effekt. Kun 30 sekunder av gangen, rør godt mellom hver gang. Avkjøl til romtemperatur.

Visp smøret hvitt og luftig med halvparten av melisen. Tilsett kakaopulver og vaniljesukker og bland godt. Tilsett så den avkjølte sjokoladeblandingen.

Tilsett litt og litt melis til du når den konsistensen du ønsker.

Tips

Hvis du bruker melkesjokolade eller lys sjokolade får du en mildere glasur enn hvis du bruker en mørk kokesjokolade. Her er det smak og behag

sjokoladekake_best

Hvis du ønsker å lage slike ‘rose-swirls’ med glasuren slik jeg har gjort denne gangen så er det slettes ikke vanskelig. Du fyller kaken på vanlig måte og smører et tynt lag med glasur utenpå kaken. Deretter fyller du en stor sprøytepose med resten av glasuren, bruk en stor tipp av type 1M eller 1B.

For å lage en rose plasserer du tippen i midten hvor du ønsker din rose, deretter presser du jevnt glasur ut av posen mens du snurrer 2 ganger rundt og utover fra midten.

Start med sidene. Start nederst og lag roser rundt hele kanten, først en runde nederst på kaken og deretter en ny runde over den første.

På toppen av kaken starter du ytterst langst kanten og fyller deretter opp med en ny runde med roser innenfor. Blir det noen hull så kan du sprøyte ut små stjerner i hullene.

Her er en fin youtube-film som demonstrerer hvordan man gjør det. Demonstrasjonsvideo.

Lykke til!

65 kommentarer

 1. Hei:) Er den smørkremen du har lagt ut oppskrift på i oppskriften nok til å bruke både i kaken og på utsiden? Eller må jeg lage dobbel?

  1. Hei Karoline,
   det er nok til både innsiden og utsiden hvis du legger kremen ‘vanlig¨utenpå. Hvis du skal sprøyte på roser av kremen går det mer krem og du bør lage dobbel porsjon 🙂

   Marit

 2. Kan denne kaken lages og pyntes med «Bakeprosjektets beste sjokoladeglasur» dagen i forveien, og ikke sige i løpet av natten? Holder glasuren/rosene seg like fine?

 3. Hei! har denne kaken i ovnen for første gang, og hele midtpartiet har kollapset. Hva kan jeg ha gjort feil? Har aldri opplevd dette, selv med sukkerbrød.

  1. Hei,
   kollapset den mens den enda sto i ovnen? Det har jeg aldri opplevd. Åpnet du øren før kaken falt sammen?

   1. Jeg opplevde akkurat det samme. Skulle prøve denne oppskriften for første gang, og lagde bursdagskake sammen med 5 åringen. Men hele midtpartiet sank sammen i ovnen, har selvsagt ikke åpnet døren. Har heller aldri opplevd dette før. Så vi må lage ny kake, tror vi må prøve en annen oppskrift..

    1. Hmmmm, dette er merkelig. Jeg bruker selv denne oppskriften jevnlig og har aldri opplevd det. Den falt sammen før den var ferdig stekt?

    1. hmmm, veldig merkelig for jeg har ikke opplevd det. Falt den sammen etter at du åpnet døren til ovnen eller uten at du hadde åpnet døren?

     1. Kaken kollapser ca halvveis inn i stekingen her, men bare på midten. Har du fått en testbaker til å prøve å finne ut hva som kan gå galt? Vi syns denne kakeoppskrifter er helt magisk på smak og konsistens – men litt kjedelig at det blir ett svært krater midt på kaken.

     2. Hei, dette er så merkelig. Hadde du åpnet ovnsdøren før kaken falt sammen? Bruker du nøyaktige mål på bakepulver? Det skal være 3 strøkne t-skjeer med bakepulver, kan du ha brukt toppede t-skjeer?

    1. Har bakt den et par ganger, og ingen kollaps – hever seg fint og holder formen. Kan det være at dere som får problem ikke har blandet marengsen godt nok i og at kaken derfor kollapser som en suffle?

    1. Jeg må forske på hva som kan skje. Det har skjedd med såpass mange at det må være noe som er uklart i oppskriften. Jeg skal få en testbaker til å prøve den og se om vi kan reprodusere dette.

     1. Jeg kan ikke bake men fulgte oppskriften og det er den beste sjokoladekake jeg har spist! Den hevet så fint og ble jevn hele veien. Takk👏

   2. Hei, fikk tips av en proff baker. Ha i litt eddikk når du vippser eggehvitten. Til denne oppskriften blir det ca 1/5 ts

  1. Denne kaken tåler fint å stå 2 dager i kjøleskapet, husk bare å la den bli helt romtemperert før du skal spise den 🙂 lykke til!

 4. Hei 🙂 tenker å bake denne til selskap i helga, men lurer på om jeg kan bake den nå og fryse ned hele kaka med glasur og alt? Blir den like god om jeg tiner den opp i kjøleskapet over natta før selskapet?

  1. Hei,
   ja steketid varierer veldig. Man ønsker ikke å steke den for lenge heller, det er derfor man alltid må følge godt med når man baker slik at kaken blir riktig stekt 🙂

 5. Hei! Skjønte ikke helt hva du mente med eggehvitene.. pisker du alle sammen og heller i litt og litt i røren? Eller pisker du noen først og har noen rett i røren upisket? Tenker flere kan ha misforstått dette og at den derfor faller sammen

  1. Hei,
   jeg skal forsøke å forklare bedre. Men man pisker alle eggehvitene sammen ja, og rører deretter litt og litt i røren 🙂

  1. Hei,
   jeg vet ikke dessverre, men det blir en stor kake så hvis jeg skal gjette så vil jeg si 10-15 personer 🙂

   Marit

 6. Hei.
  Dette gikk ikke så bra for meg….

  1. de piskede eggehvitene la seg som hvite klumper i røren…. skulle de gjøre det? Jeg skjønner ikke helt…

  2. Det stod: leg bakepapir i bunnen… så jeg gjorde det….. etter 25 minutter oppdager jeg at det har lekket masse røre ut av bunnen på formen. Den var tett og satt på riktig, men røren var ganske flytende..

  Det blir spennende å smake på resultatet.. 😮

  Kan du kommentere på hva som skulle ha skjedd her? …. ah.. nå ser jeg det… jeg tok for mye vann… (3 dl, oops) jaja… får se da.. Hadde jeg ikke tatt så mye vann, ville det gått bedre med eggehvitene da?

  1. Hei Camilla,
   hvis du har tatt for mye vann så forklarer det hvorfor røren ble såpass flytende ja. Da blir det vanskeligere å få rørt inn eggehvitene også:) Lykke til neste gang!

 7. Ref Camilla over, jeg pisket og pisket eggehvitene og de ble aldri «stive». Klumpet seg heller mer småklumpete skumblanding men stoppet før det ble for ille. Ellers ble kaken grei den. Ikke så luftig so jeg hadde forventet men det er kanskje pga det med hvitene? Noen ide om ha som skjedde med hvitene her og hvordan konsistensen egentlig bør bli?

  1. Hei Nils,
   hvorfor eggehvitene ikke ble stive vet jeg ikke. Men når du pisker eggehviter uten sukker så får du ikke en fin, jevn masse som du får når du lager marengs, men den skal bli som et hvitt stivt skum.

 8. Laget denne kaken nettopp😊kjempegod, eneste var at jeg hadde litt for lite krem til å dekorere hele kaken, men det justere jeg neste gang🤩

 9. Bakte kaken i kveld😊ser av kommentarer at flere plages med å få den vellykket. Jeg brukte en 26 cm form og bunnen ble perfekt. Det er mye egg og bakepulver i oppskriften, så den hevet seg fint opp til kanten og ble perfekt stekt etter oppgitt tid. Er formen for liten, kan bunnen bli rå inni og falle sammen. Verd å prøve👍🧡

  1. Hei, ja jeg tenker det samme som deg. Dersom man bruker en litt liten form så kan det være grunnen til at den faller sammen. Jeg skal justere oppskriften for å ta høyde for formstørrelse!

   1. Hei, jeg gleder meg til å prøve denne oppskriften. Hvordan er den nå, er den justert til å passe til 24 eller 26 cm form?

 10. Hei, er oppskriften som ligger ute nå justert for formstørrelse 24cm? ellers vil jeg prøve form 26cm slik det er nevnt tidligere

   1. Bare for å være sikker. Vil prøve denne for første gang til selskap. I oppskriften står det nå 24 cm form, Ser det står 26 i svaret over, hvaler egentlig riktig 🙂

 11. Hei.
  Har baket denne flere ganger- og elsker denne kaken. Men får ikke opp oppskriften på smørkremen lengre? Kan du skrive oppskriften her er du snill.

 12. Hei! Verdas beste sjokoladekake!! Men når me skulle laga kaka denne gongen, fungerer ikkje linken til sjokoladekremen?

 13. Jeg savner bakeprosjektets verdens beste sjokoladeglasur som tidligere var linket til i denne oppskriften. Hvor har denne tatt veien?

  1. Det blir ingen smak av kaffe i glasuren, men jeg opplever at kaffen balanserer det søte. Mine barn kan ikke fordra kaffe, men de elsker denne glasuren:) Om du ønsker kan noe av kaffen erstattes med f.eks melk 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *