Festkaker

Mokkadrøm med rom & banan

I forrige uke feiret min bror fødselsdag. Jeg benyttet anledningen til å kreere en ny oppskrift basert på min brors favorittingredienser: rom og banan. Da dette skulle være den eneste kaken ønsket jeg å sørge for at den også har en smak tilpasset barn. Valget falt på en luftig, men meget saftig, sjokoladebunn toppet med hjemmelaget romkrem (selvfølgelig med ekte rom), banan og en fabelaktig marengssjokoladekrem med kaffe. Det må nevnes at denne sjokoladekremen er den desidert beste sjokoladekremen jeg noensinne har smakt! Kaken ble en superhit og en kake jeg definitivt kommer til å lage igjen (det sier ganske mye for jeg baker sjelden samme oppskrift når jeg selv får velge hva jeg skal lage).

oppskrift mokkakake

Denne kaken har en del momenter i seg slik at det tar litt tid å lage den, men heldigvis kan både kakebunn og romkrem forberedes dagen før du skal lage kaken. MEN, jeg kan love deg at kaken definitivt er verdt strevet. Denne kaken er nok en av de beste sjokoladekaker jeg noensinne har smakt, og jeg har smakt maaange 😉

Saftig og luftig sjokoladebunn

1,5 dl kokende vann
2 ts pulverkaffe
45g kakao
4,5 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts natron
0,5 ts salt
3,5 dl sukker
5 eggeplommer
1,25 dl olje
1 ts vanilje
8 eggehviter
2 dl kulturmelk

Løs opp kaffepulveret i det varme vannet. Rør inn kakaopulveren. Avkjøl til blandingen når romtemperatur. Bland mel, bakepulver, natron, salt, 1 dl sukker i en bolle. I en annen bolle blander du eggeplommer, olje, kulturmelk og vanilje. Tilsett kakaoblandingen i eggeblandingen. Tilsett så kakao-og eggeblandingen i bollen hvor du har melblandingen. Rør godt.

I en annen bolle visper du eggehvitene med noen få saltkorn i en kjøkkenmaskin på medium hastighet til de begynner å bli stive. Da tilsetter du gradvis resten av sukkeret mens du visper, til blandingen blir stiv og får blanke spisse topper.

Med en slikkepott blander du 1/3 av eggehvitene inn i den sjokoladerøren. Deretter blander du forsiktig inn resten av eggehvitene, bland godt men ikke rør mer enn nødvendig for å bevare mest mulig av luften i eggehvitene. Stekes på 180 grader i ca 50 minutter. Benytt en rund kakeform på 25 cm. Kontroller steketiden mot slutten.

Denne kakebunnen ble jeg skikkelig fornøyd med. Det var litt ekstra jobb med den ift en klassisk sjokoladekakebunn men jeg tror aldri jeg har smakt en så luftig og samtidig så saftig sjokoladebunn. Denne kommer jeg til å bruke som base for andre sjokoladekaker 😀

IMG_0818

Romkrem

3 dl helmelk
90 g sukker
1 stk vaniljestang
1 dl  kremfløte
3 stk eggeplomme
3 ss  maisenna
6 cl rom
1 dl kremfløte som vispes til krem

Ha  melk og halve mengden med sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen,  skrap ut frøene og tilsett både stang og frø i kjelen. Varm dette opp til kokepunktet  under omrøring.

Rør sammen fløte, eggeplommene, maisenna og resten av sukkeret. Hell den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt  mens du rører med en visp. Hell blandingen tilbake i kjelen. La  blandingen koke sakte opp under omrøring, slik at den tykner. Rør godt  slik at kremen ikke brenner seg. Smak til kremen med rom, vi ønsker en tydelig romsmak. Jeg anbefaler å benytte ekte rom. Hvis du synes at smaken ikke blir kraftig nok kan du tilsette et par dråper romessens i tillegg til den ekte rom’en. (joda, du kan fint benytte kun romessens hvis du ikke har ekte rom tilgjengelig). Avkjøles hurtig. Bland med den vispede kremfløten.

Deilig hjemmelaget romkrem med mengder av søt vanilje

IMG_0817

Mokkakrem

3 eggehviter
225 gram mykt romtemperert smør
2,5 dl sukker
0,5 ts vanilje
120g mørk sjokolade
2 ts pulverkaffe
Litt varmt vann.

Kutt smøret i små kuber og la det stå på benken og bli romtemperert mens du lager resten. Løs opp kaffepulveret i litt varmt vann. Hakk opp sjokoladen og tilsett denne i kaffeblandingen. Smelt sjokoladen i microbølgeovnen.Avkjøles til romtemperatur.

mmmmmm, sjokolade….

IMG_0814

Kok opp en kjele (som er stor nok til at du kan sette bollen oppå uten at  den faller nedi ) med vann. vannet skal ikke komme oppi bollen, og det  skal ikke fosskoke men småkoke i bunnen av kjelen.Sett stålbollen oppå, ha i sukker og eggehviter. Visp nå forsiktig hele tiden mens blandingen varme seg opp helt til du er på 60 grader og alt sukker har løst seg opp. Hvis du ikke har et termometer så sørg for at alt sukkeret har løst seg opp og at blandingen er såpasss varm at den er vond å ta på.

Ta nå blandingen over i en kjøkkenmaskin og miks på middels styrke helt til bollen ikke kjennes varm lenger , til den har omtrent kroppstemperatur.

Ha så i vanilje, fortsett å mikse.Du skal nå ha en tykk, blank marengs slik:

IMG_0807

Ha så i smøret litt  etter litt mens du mikser på lav hastighet, fortsett til alt er  blandet.Blir blandingen skilt så fortsetter du bare å miske. Tilsett sjokoladeblandingen og rør til du har en jevn og fin krem.

Montering

Både romkremen og mokkakremen er ganske løse når de er ferdige. Jeg vil derfor anbefale, dersom man har tid, til å fylle kaken i kakeformen, la den stå og sette seg et par timer, og deretter pynte kaken på utsiden med mokkakremen. Hvis du ikke gjør dette risikerer du at kaken kan begynne å sige ved at kremen renner ut.

Kle innsiden av den runde, tomme kakeformen med plasfolie. Del kakebunnen i 4 deler. Legg den første delen i kakeformen, smør på et godt lag med romkrem, legg på et godt lag med tykke bananskiver, smør på litt mer romkrem og legg deretter på et nytt lag med kake. På dette laget med kake smører du på et tykt lag med mokkakrem før du legger på et nytt lag med kake. Dette laget fyller du med banan og romkrem slik du gjorde med det første laget. Legg på den siste kakebunnen, bre plastfolie over kaken og la det hele stå kjølig i et par timer for å bli fast og fin.

Store, tykke bananskiver må til for at man skal kjenne banansmaken gjennom den fyldige romkremen.

Oppskrift sjokoladekake med banan romkrem

Når kaken har fått hvilt tar du den ut av kjøleskapet og smører på et godt og tykt lag med deilig mokkakrem, pynt kaken etter eget ønske. Moccabønner  hadde egnet seg godt men det hadde jeg dessverre ikke i hus, så for min del ble kaken pyntet med enkel sjokoladestrøssel. Det gjorde nytten det også 🙂

 

     oppskrift mokkakake

Slik jeg skrev i innledningen så er dette altså en helt fantastisk god kake og som jeg kan anbefale på det sterkeste hvis du ønsker å imponere i et selskap. Litt arbeid så det er ingen hverdagskake men du verden, det er så verdt det når du tar din første munnfull av denne herligheten 😀

vibakes

3 kommentarer

  1. Dette er ingen kake for nybegynnere! Er du det, så styr unna! Jeg syntes også at mokkakremen var veldig søt og endte derfor opp med å kaste alt og heller lage en annen mokkakrem. Kaken er også(sant nok)vanskelig å montere. For mye styr med denne til at jeg kommer til å bake den igjen, men sikkert gøy for spesielt interesserte!

    1. Hei Anne,
      synd du ikke likte kaken. Dette er ingen kake for nybegynnere nei, men er du nøye og følger oppskriften skal det gå helt fint. Takk for tilbakemeldingen.

      mvh Marit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *