eplekake_krem_karamell-1080x720-2
Festkaker, Kaker, Ostekake

ostekake-eplepai med salt karamell, krem og nøtter

Nå bugner fruktdisker og hager med de lekreste smakfulle norske epler. Jeg foreslår at du slår på stortromma og bruker noen av eplene til denne Kanonen av en eplekake! Denne kaken består av en god kjeksbunn, deilig salt karamell, nøtter, ostekake, syrlige epler som er kokt møre i en blanding av smør, sukker & kanel, og toppes med et lag pisket krem. Dette er en rimelig massiv kake men den er proppfull av smak og samtlige besøkende forsynte seg to ganger, to av gjestene dristet seg til og med til å be om å få med et stykke hjem… som niste 😉

Kaken er relativt enkel å lage men det går litt tid til å forberede alle lagene, samt at det blir en real dose oppvask. Men stol på meg, det er verdt innsatsen 🙂

oskekake-eplepai med salt karamell

Ingredienser

  • 12 digestivekjeks (kjeksbunn)
  • 3 ts sukker (kjeksbunn)
  • 1 ts kanel (kjeksbunn)
  • 80 g smeltet smør (kjeksbunn)
  • 2 dl kremfløte (karamell)
  • 1 dl brunt sukker (karamell)
  • 1 dl lys sirup (karamell)
  • 80g meierismør (karamell)
  • 2 ts maldonsalt (karamell)
  • litt nøtter eller mandler (karamell)
  • 5 ss meierismør (epler)
  • 1,25 dl brunt sukker (epler)
  • 1 ts kanel (epler)
  • 3 epler
  • 300 g kremost (ostemassen)
  • 0,5 dlsukker (ostemassen)
  • 1 egg (ostemassen)
  • 1 ts sitronsaft (ostemassen)
  • 1 ts vaniljesukker (ostemassen)
  • 2 dl kremfløte (vispet krem)
  • litt vanilje og litt sukker (vispet krem)

Framgangsmåte

Kjeksbunn
Steg 1
Knus havrekjeksene godt. Bland inn sukker og kanel. Bland inn smøret og press blandingen ned i en springform, ca 23 cm. Da jeg lagde kaken lagde jeg en litt for tykk ‘vegg’ av kjeksbunnen som gikk oppover langs sidene av kakeformen. Det anbefales ikke, du kan heller lage kakebunnen jevn og fin og helt flat. Stekes i 10 minutter på 180 grader. Avkjøles.
ostekake_kjeksbunn
Salt karamell
Steg 2
Kok opp fløten sammen med sukkeret, sirupen og halvparten av smøret i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke til den har fått en tykk konsistens og en brun farge, dette tar ca 10–15 minutter. Rør inn resten av smøret, smak til med maldonsalt til du har fått det du mener er passe med salt. Avkjøles noe før du heller mesteparten av denne over den avkjølte kjeksbunnen, du må gjemme igjen litt saus til pynt på toppen av kaken.

Om ønskelig kan du nå grovhakke nøtter eller mandler og strø over karamellen. Du kan bruke hvilke nøtter du vil, jeg brukte en ferdig nøttemisk som inneholdt mandler, pekannøtter og valnøtter. Det ble veldig godt:)
nøtter
Epler
Steg 3
Smelt smøret i en stekepanne. Tilsett sukker og kanel og la dette koke i ca ett minutt. Tilsett eplene, skrelt og skåret i tynne skiver og la dette koke sammen i ca 15-20 minutter, til nesten all væske er fordampet. Avkjøl eplene noe før du sprer disse i et jevnt lag over karamellen. Sett kaken inn i kjøleskapet.
kokte_epler_sukker_kanel
Ostemasse
Steg 4 Bland kremost og sukker på medium hastighet til blandingen er jevn og fin. Tilsett egget og bland godt. Tilsett sitron og vanilje og bland godt. Hell blandingen over eplene. Stek kaken nederst i stekeovnen på 175 grader til kaken er fast langs sidene men såvidt litt ‘dissete’ i midten. Dette tar ca 30 minutter. Avkjøl kaken på rist før du plasserer kaken i kjøleskapet over natten.
Vispet krem
Steg 5
Bland kremfløte med litt sukker og vanilje til en bløt krem. Løsne kaken fra formen og plasser denne på et fint fat. Spre krem oppå kaken før du heller over den gjenværende karamellsausen. Nyt!
oppskrift_salt_karamell

Tips

I kaken benyttet jeg noe som heter Anandas kanel (fra Mill & Mortar), en helt fantastisk kanel som jeg fikk av min matglade venninne, Trine, som har bloggen http://olivenogsjokolade.com. Dette er en veldig aromatisk og herlig kanel som både lukter og smaker annerledes enn den tradisjonelle kanel vi i Norge bruker. Denne kanelen  kan anbefales på det sterkeste. Jeg er litt usikker på hvor man får kjøpt den i Norge men et kjapt søk på google viser at man iallefall får kjøpt den på Rafens i Oslo.

 

oppskrift_salt_karamell

Blir veldig glad hvis du liker eller deler på facebook
Forrige innlegg Neste innlegg

Flere godsaker

9 Kommentarer

  • Svar Nutty Salted Caramel Apple Cheesecake-pie | Recipeseasy.com 21. januar 2015 at 21:22

    […] Les hele beskrivelsen […]

  • Svar Hanne 13. desember 2016 at 16:39

    Heisann!

    Da er jeg i gang med denne kaken og gleder meg til å smake på resultatet! Jeg finner forøvrig ikke ut hvor mye smør det skal være i karamellblandingen, og heller ikke hvor mye eple du bruker?

    • Svar Marit 13. desember 2016 at 23:38

      Hei Hanne,
      ser det har falt ut litt info der ja. 80g smør skal det være. Og 3 epler 🙂

  • Svar Linn 4. januar 2017 at 14:01

    Kanelen fås kjøpt hos Meny nå 🙂

    • Svar Marit 9. januar 2017 at 22:07

      Hei,
      tusen takk for tipset! Da skal jeg gå dit når jeg er tom 😀

      Marit

  • Svar Christine 26. august 2017 at 12:13

    Hei. Tenkte å prøve denne kaken. Kan den lages dagen før servering?

    • Svar Marit 11. september 2017 at 21:21

      Hei,
      denne kan fint lages dagen før servering ja – ikke noe problem 🙂

  • Svar Cecilie 27. oktober 2017 at 21:15

    Hei😁
    Lagde denne kaken til en vennines bursdag,og må bare si at dette er noe av det beste jeg har smakt😁Var aldeles nydelig og alle forsynte seg flere ganger😝
    Takk for oppskriften😁
    Mvh
    Cecilie

    • Svar Marit 31. oktober 2017 at 19:39

      Hei Cecilie,
      så hyggelig at du likte den. Jeg synes den er innmari god jeg også. Den har noen steg og er ikke den raskeste kaken å lage men den er absolutt vel verdt innsatsen 😀

      -marit

    Svar