Ostekake

Bakt ostekake med blåbær

En bakt ostekake har en helt annen konsistens og smak enn en tradisjonell ostekake. Den bakte ostekaken er silkemyk og smelter i munnen. For meg som har lest godt over et gjennomsnittlig antall bakebøker har jeg bitt meg merke i at de aller fleste profesjonelle bakere og konditorer har en helt spesiell forkjærlighet for den bakte ostekaken. De lar ikke superlativene ligge når de skal beskrive sine bakte ostekaker. Har du selv smakt en bakt ostekake så vil du nok si deg enig 🙂 I dag deler jeg en ekstra smakfull variant, proppfull av deilige søte blåbær.

Ingredienser

  • 50g meierismør
  • 150g Digestive havkrekjek
  • 70g blåbær
  • 30g sukker (til blåbærmassen)
  • 7,5ml maisenna
  • 2ss kaldt vann
  • 450g kremost naturell
  • 1,5dl creme fraiche
  • 2 egg
  • 125g sukker (til ostemassen)
  • 0,5tsvaniljepulver
  • sitronsaft

Framgangsmåte

Kjeksbunn
Steg 1 Kle bunnen av en 18 cm springform med bakepapir. Smelt smør og tilsett finknuste kjeks. Jeg synes det er enklest å knuse kjeksene ved å legge de i en plastpose, lukke posen, og deretter benytte en kjevle til å rulle over kjeksene til de er pulveriserte. Bland smør og kjeks og press kjeksmassen jevnt utover bunnen i springformen. Stekes på 200g i 8 minutter nederst i ovnen.
Blåbærmasse
Steg 2 I mellomtiden lager du blåbærgrøten. Kok opp sukker og blåbær i ett minutt, rør godt. Bland Maizena og vann og tilsett dette i blåbærene. Kok opp. Avkjøl.
Ostemasse
Steg 3 Lag ostemassen ved å visp sammen alle ingrediensene med unntak av sitronen. Smak til med sitronsaft til du får en avbalansert smak, ca 2 ts.

Når kjeksbunnen er ferdig stekt heller du over halvparten av ostemassen. Fordel små klatter med blåbærgrøt i ostemassen. Rør disse litt utover med en liten pinne/skje. Hell over resten av ostemassen og gjenta prosessen med blåbærgrøten.

Kaken stekes på nest nederste rille, på 200 grader i 8 minutter. Skru så ned temperaturen(uten å åpne døren) til 110 grader og stek i 25 minutter (30 minutter ved stor form) før du skrur av ovnen, men la kaken stå i ovnen i 60 minutter.

Kaken skal så avkjøles på en rist på kjøkkenbenken til den er helt kald, først da kan du sette den i kjøleskapet.

Server kaken temperert ved å la den få stå fremme på kjøkkenbenken i minst en time før servering. Den holder seg et par dager i kjøleskap.

Tips

Til denne oppskriften benyttet jeg en liten kakeform, på 18 cm i diameter. Det holder til ca 8 personer. Er dere flere benytter du en form på 26 cm, da dobler du alle ingredienser med unntak av egg, der tilsetter du kun ett ekstra egg. Da skal bunnen stekes i 10 minutter istedenfor i 8. Steketid med ostemassen for den store formen er hhv 11 og 30 minutter istedenfor 8 og 25 minutter.

Oppskriften er basert på en oppskrift jeg fant hos Fru Timian, www.frutimian.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *