Jul Sjokoladekaker

Saftig sjokoladekake med drypp

Denne kaken lagde jeg til et julebord med gode venner. Jeg benytter, slik jeg nesten alltid gjør, oppskriften jeg har kalt ‘Bakeprosjektets Beste Sjokoladekake’. Den er så saftig, smakfull og luftig at det er min favoritt som jeg alltid går tilbake til. Inni kaken har jeg lagd en himmelsk luftig marengssmørkrem med sjokolade. En smørkrem basert på marengs er mye lettere og oppleves mindre fet enn tradisjonell smørkrem. Fordi jeg ønsket å lage en smaksbombe av en kake så har jeg i tillegg fylt kaken med deilige kirsebær og en mørk, fyldig sjokoladeganache.

En dryppkant gjør kaken innbydende og luksuriøs. Jeg valgte å pynte med godteri i julens farger, men pynten kan du variere i det uendelige. Jeg synes kaken blir ekstra fin hvis du holder pynten i et tema, f.eks rosa og sølv, kun blått, kun sjokolade, kun karamell og lignende 🙂 Det er veldig lekkert å pynte med friske bær også, evt kombinasjonen jordbær og sjokolade!

NB, det er mange steg for å lage denne kaken. Hvis du ønsker å forenkle den så kan du droppe den mørke sjokoladekremen i kaken, og benytte kun marengssmørkremen. Jeg benytter kirsebærsaus som fyll, dette kan erstattes med kirsebærsyltetøy eller det kan droppes helt 🙂

For å være sikker på at du har alle ingredienser før du begynner å bake så anbefaler jeg deg å lese nøye gjennom hele oppskriften! Den mørke sjokoladekremen til kaken kan du gjerne lage dagen i forveien, så kan den få stå på kjøkkenbenken over natten.

For å lage kaken følger du oppskriften nedenfor på Bakeprosjektets beste sjokoladekake, men fordel røren i 2 små former på 15 cm. De skal stekes på 180 grader i 30 minutter. Har du ikke 2 former på 15 cm (som de aller fleste husstander ikke har…), så kan du benytte 20 cm former istedenfor, se i oppskriften for instruksjoner. Har du kun én form på 15 cm så kan du dele røren i 2, og steke 1 bunn av gangen 🙂

Mørk sjokoladekrem til kaken

300g mørk kokesjokolade

2 dl kremfløte

Grovhakk sjokoladen. Varm opp fløten på medium varme i en kjele til den såvidt koker. Da fjerner du kjelen fra varmen og tilsetter sjokoladen. Vent et lite minutt før du rører i kjelen med en slikkepott til all sjokoladen er smeltet. La sjokoladen stå på kjøkkenbenken i minst 4t før du fyller den i kaken.

 

Bakeprosjektets beste sjokoladekake

Ingredients

 • 125 g meierismør (190 g)
 • 1 dl vann (1,5 dl)
 • 3 ss kakao (4,5 ss)
 • 4 store egg (6)
 • 250 g sukker (375 g)
 • 150 g hvetemel (225 g)
 • 2 ts (strøkne) bakepulver (3)
 • 2 ts vaniljesukker (3ts)

Instructions

 • Smelt smøret i en kasserolle på svak varme. Fjern kaserollen fra varmen.
  Bland inn vann, kakao og vaniljesukker.
  Bland inn eggeplommer.
 • Hell blandingen over i en stor bakebolle og tilsett sukker. Bland sammen mel og bakepulver og sikt dette inn i blandingen. Rør godt.
  Pisk eggehvitene stive i en helt ren glass- eller metallbolle. Med en slikkepott rører du inn ca 1/3 av eggehvitene i resten av røren. Deretter tilsetter du resten av eggehvitene og blander de forsiktig inn røren. Ikke bland mer enn nødvendig.
 • Kle bunnen av en rund form, 26 cm, med bakepapir. Smør bakepapiret og sidene av formen. Fyll røren i formen og stek kaken midt i ovnen i ca 50 minutter, på 175 grader. Avkjøl på rist.

Notes

Hvis du ønsker å lage en høy, smalere sjokoladekake så lager du 1,5 gang av alle ingrediensene. Mengden står i parantes bak hver ingredients. 
Da fordeler du kakerøren likt i 2 stk kakeformer på 20 cm i diameter. Kaken skal da stekes på 170 grader varmluft i ca 35 minutter, midt i ovnen på brett.
Hvis du ikke har 2 former på 20 cm så deler du røren i 2, og steker halvparten i kakeformen først. Når den første kaken er ferdig stekt så lar du kaken avkjøle seg ca 20 minutter i formen før du forsiktig fjerner kaken fra formen og steker den andre halvdelen av røren. 

 

Mens kaken steker så lager du sjokoladekremen. Hvis du ikke er komfortabel med å lage en marengssmørkrem så kan du lage en tradisjonell smørkrem med melkesjokolade, det fungerer finfint det også. Oppskrift på det finner du her: http://bakeprosjektet.no/recipe/bakeprosjektets-beste-sjokoladeglasur/

Sveitsisk marenssmørkrem med sjokolade

3 store eggehviter
2 dl sukker
225g romtemperert smør
1 ts vanilje
120g smeltet sjokolade

Bland eggehvitter og sukker i en helt ren glassbolle. Plasser denne over en kjele med vann slik at bare bunnen av glassbollen kommer i kontakt med vannet. Kok opp vannet mens du rører i eggeblandingen. Når vannet koker kan du skru av platen men fortsett å rør helt til blandingen blir ganske varm og du merker at alt sukkeret har løst seg opp.

Hell eggehviteblandingen over i en kjøkkenmaskin og visp på høy hastighet til blandingen har blitt helt romtemperert. Da tilsetter du gradvis smøret, oppdelt i små terninger, mens du visper. Ikke bry deg om blaningen skiller seg eller blir kornete, fortsett å bland til du har tilsatt alt smøret og fått en jevn og fin krem. Tilsett vaniljen.

Smelt sjokoladen på lav temperatur i microbølgeovnen eller over et vannbad.

La sjokoladen bli tilnærmet romtemperert før du heller den i en tynn stråle i smørkremen, mens kjøkkenmaskinen går. Bland til du har en jevn og fin krem.

 

 

 

Montering

1 pakke Skælsør Kirsebærsaus, evt godt kirsebærsyltetøy.

 

Del begge sjokoladebunnene i 3 like deler.

Legg en bunn på kakefatet. Smør på litt smørkrem.

Legg på neste bunn. Hell litt smørkrem i en sprøytepose og lag en kant ytterst på kaken som du kan fylle kirsebær inni.

Legg på neste bunn. Smør utover litt smørkrem og deretter fordel et tynt lag ganache.

Legg på neste bunn. Smør utover litt smørkrem.

Legg på neste bunn. Fordel et tynt lag ganache, lag en kant ytterst med smørkrem og fyll deretter i godt med kirsebær.

Legg på siste bunn.

Smør et tynt, tynt lag smørkrem rundt kaken og la kaken få stå og sette seg i kjøleskapet en times tid.

Smør deretter utover resten av smørkremen utenpå kaken. Forsøk å få kanten så rett som mulig. Benytt gjerne en spatula, brødsmulesamler eller noe annet du har som er helt rett. Det er ikke nøye at toppen er så rett, da denne skal dekkes med ganache og pynt.

 

Dryppkant

0,75 dl kremfløte

100 g mørk kokesjokolade

Grovhakk sjokoladen. Varm opp fløten på medium varme i en kjele til den såvidt koker. Da fjerner du kjelen fra varmen og tilsetter sjokoladen. Vent et lite minutt før du rører i kjelen med en slikkepott til all sjokoladen er smeltet. La sjokoladen stå og kjøle seg ned på kjøkkenbenken til den har en konsistens som såvidt er rennende. Da finner du frem kaken fra kjøleskapet og heller litt og litt sjokolade rundt kanten av kaken. Er sjokoladen såpass tykk at den ikke renner så kan du forsiktig varme den litt opp, renner den for mye så kan du sette den i kjøleskapet. Prøv deg frem på det som skal bli baksiden av kaken.

Drypp sjokolade rundt hele kaken, og fordel resten av sjokoladen på toppen. Pynt deretter med ønsket dekor 🙂

 

 

 

2 kommentarer

 1. Hei
  I første del av oppskriften skriver du at man skal blande inn vaniljesukker, men det er ikke oppgitt noe sted hvor mye. Hva er korrekt mengde?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating