Kaker Paier

Verdens beste rabarbrapai med epler

I år har jeg for første gang kunnet høste min egen rabarbra. Jeg fikk en liten rotbit fra min mor i fjor og var veldig spent på hva som kom til å dukke opp fra jorden nå i vår. Lykken var stor da jeg så de første små spede stilkene sprette opp. Jeg har så mange gode idéer til hva jeg ønsker å bruke denne smakfulle syrlige veksten til. Du kan tro jeg var lettbedd da min nabo i går begynte å fantasere om rabarbrapai, jeg tilbød meg å bake en på flekken! Hehe… Som lovt så gjort, i dag inviterte jeg gode naboer over på lun rabarbrapai med krem. Rubb og stubb ble spist opp og vi var alle enige om at dette må være verdens beste rabarbrapai! Jeg hadde egentlig tenkt å lage paien uten epler men jeg overvurderte min stakkars lille rabarbrabusk og fant fort ut at jeg ikke hadde nok rabarbra. Derfor fylte jeg på med epler og det var et lykketreff for kombinasjonen var fabelaktig 😀

Ingredienser

 • 175 g hvetemel
 • 0,5 tssukker (til deigen)
 • 120 g meierismør (kaldt)
 • 2-4 ss vann (kaldt)
 • 500 g rabarbra
 • 250 g epler (gjerne pink lady)
 • 200 g sukker (til fyll)
 • 2 ss Maizena (til fyll)
 • 1 ts kanel (til fyll)
 • 1 ts vaniljesukker (til fyll)
 • 125 g hvetemel (til topping)
 • 50 g brunt sukker (til topping)
 • 25 g sukker (til topping)
 • 1 ts vaniljesukker (til topping)
 • 100 g Meierismør (temperert, til topping)

Framgangsmåte

Paibunn
Steg 1 Bland mel og sukker i en bolle. Del det kalde smøret opp i små terninger og smuldre det sammen med melet med fingrene, eller du kan bruke en food processor. Tilsett litt og litt kaldt vann slik at du akkurat klarer å blande sammen deigen. Det er viktig at du ikke blander mer enn du må for da kan du få en seig deig. Det gjør ikke noe om deigen ikke er 100% jevn. Pakk deigen inn i plastfolie, klem den slik at den blir ca 1 cm tykk. La den hvile minst 30 minutter i kjøleskapet, gjerne lengre
Steg 2 Kjevle paideigen flat. Jeg synes det er enklest å gjøre det når man har plastfolie over og under deigen. Arbeid minst mulig med deigen. Smør paiformen din og legg paideigen oppå. Behold plastfolien på oversiden av deigen. Klem deigen forsiktig ut i kantene på formen og skjær av overføldig deig som går utenfor kanten av formen. Plasser formen i kjøleskapet i minst 30 minutter, mens plasten enda er på.
Fyll
Steg 3 Mens bunnen står til sin andre avkjøling skreller og kutter du rabarbra og epler. Rabarbrabitene kan være ca 2 cm lange, eplebitene kuttes i små terninger. Ca 5 minutter før deigen er ferdig med hvilen sin blander du sammen sukker, Maizena, kanel og vaniljesukker i en bolle, tilsett epler og rabarbra og bland godt
Topping
Steg 4 Med fingrene rører du sammen alle ingrediensene til toppingen.
Montering og steking
Steg 5 Fjern plastfolien fra paibunnen. Plasser rabarbra- og epleblandingen i. Smuldre over toppingen. Stek paien på nederste rille på 195 grader i ca 80 minutter

Avkjøl paien i ca 15 minutter før servering. Serveres gjerne med vaniljeis, krem eller krem blandet med vaniljekrem.

Tips

Det er ingenting i veien for å bruke 750g rabarbra istedenfor å bruke 500g rabarbra og 250g epler, men da kan det være lurt å bruke 50 g mer sukker i blandingen til fyllet

Oppskriften er inspirert av Fru Timian

rabarbrapai4

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *