Annas favoritt sjokoladekake
Kakebunner Kaker

Annas sjokoladekake

I kakebakeverdenen er Annas sjokoladekake en av de aller mest brukte oppskriftene. Det er en smakfull sjokoladekake som er både saftig og holdbar og som er en favoritt både hos voksne og barn. Dette er kaken jeg som oftest benytter både til dåpskaker, bryllupskaker samt barnekaker. Den blir høy og fin og er enkel å lage. Altså den perfekte sjokoladekake 🙂 Det fine med denEn bonus med den er at man enkelt kan tilpasse den til målgruppen ved å justere opp/ned kakaomengden samt variere hvilket fyll man benytter.

AnnasOppskrift Annas sjokoladekake

Det som er fint med denne oppskriften er at den finnes tilpasset alle kakeformstørrelser. Dermed kan du enkelt finne ut hvor mye du behøver av hver av ingrediensene avhengig av hvilken størrelse du benytter på din kakeform. NB, dette er mengder som gir høye kaker 🙂

 

annassjokoladekake

Start med å vispe smør og sukker lyst og luftig. Tilsett deretter 1 egg av gangen mens du blander imellom. Bland hvetemel, vaniljesukker, bakepulver, natron og kakao. Sikt i ca 1/3 av dette i røren. Bland godt. Tilsett ca 1/3 av kulturmelken i røren og bland. Fortsett slik med mel og kulturmelk annenhver gang til alt er blandet godt sammen.

Stekes på 175 grader på rist, over-og undervarme.

La kaken avkjøles på rist i formen i ca 10 minutter før du snur den opp ned på risten og fjerner formen. Avkjøles helt før du fyller og pynter kaken.

TIPS

 1. Hvis du legger gjennomvåte håndklær rundt kakeformen de første 40 minuttene av steketiden så får du en saftigere kake som blir jevnere stekt og uten en forhøyning på midten av kaken. Du slipper da også en tørr kant ytterst på kaken. HER har jeg beskrevet håndkletrikset nærmere.
 2. Hvis du ønsker en mildere kake kan du bytte ut halvparten av kakaoen med hvetemel, det gjør jeg i 90% av gangene. Kaken blir mørk nok selv med halv kakaomengde.
 3. Hvis du har en kakeform som er lav (under 6 cm) anbefaler jeg å legge bakepapir på innsiden av kantene i formen, men som stikker et par cm ovenfor toppen. Da slipper du at kakerøren renner over kanten når den heves.

spidermankake

vibakes

 

84 kommentarer

 1. Hei.
  Hvor lenge før selve dagen kan jeg fylle og dekke kaken, samt legge på marsipanlokk? tenkte å lage den på fredag, fylle og pynte den på lørdag. -serveres søndag.

  1. Hei Hilde,
   det kommer litt an på hva du skal fylle kaken med. Hvis du fyller og smører opp kaken med en sjokoladesmørkrem så holder kaken seg finfint i 4-5 dager med marsipantrekket på. Hvis du har et fløtekrem-basert fyll så anbefaler jeg å fylle og trekke kaken slik du foreslår, altså dagen før 🙂

   mvh Marit

 2. Hei igjen . Må takke for gode oppskrifter! ☺

  Jeg sliter ofte med at sjokoladekakene faller sammen på midten ved steking. Hva kan dette komme av? Også denne kaken gjorde det, da i liten grad bare, men irriterende likevel.

  1. Hei Hilde,
   kan kaken din være litt for lite stekt? Hvis ikke, snu kaken din opp ned på en rist ca 10-15 minutter etter at du tar den ut av ovnen, da får du en jevn og fin topp på kaken:)

   mvh Marit

 3. Hei. Ser nydelig ut. Skal bakes.
  Vil for første gang prøve meg på ett marsipanlokk.
  Har marsipan fra Pals i frysa.
  Hva har jeg øvest på kaka under marsipanlokk uten at det skal «svette»

  1. Hei Merete,
   jeg bruker som oftest vanlig sjokoladesmørkrem utenpå kaken, samme som jeg har inni kaken 🙂 da svetter ikke marsipanlokket. nb, det er viktig at kaken ikke står rett foran viften i et kjølerom, da kan den svette uansett hva du har under lokket. Lykke til!

 4. Steketiden på diagrammet dit : Kake 28 -25 cm 1.5 time steketid
  Kake 30-28 1 time og 40 min steketid
  Hva skal jeg følge. Baker ei på 26 nå.

  1. Hei Anine,
   26 cm rund kake behøver ca 1t og 30 minutter. Men du må se an litt, det kommer også an på stekeovnen din:) lykke til!

 5. Hei!
  flott side og gode tips:)
  jeg leser overalt at man skal bruke sjokoladekrem og ikke fløtekrem på kaken under en mmf ( fondant) Hva med melkesjokoladekrem under????? blir det regnet som krem eller sjokoladekrem?

  1. Hei Linda,
   takk for fine ord. Melkesjokoladekrem under mmf/fondant går kjempefint, det regnes som en smørkrem/sjokoladekrem!
   For ordens skyld, du kan fint bruke fløtekrem under mmf/fondant også, men da bør du droppe sukker i kremen for å minimere sjansen for at trekket skal svette. Jeg foretrekker likevel faste kremer fremfor fløtekrem under lokket for da er det enklere å få et pent resultat 😉

 6. Så fin ut de første 40 min men så sprekket den helt opp, hva kommer det av? Har brukt håndkle og fulgt oppskriftent til punkt å prikke ?

  1. Hei, vanskelig å si hva som skjer. Den pleier ikke å sprekke hos meg. Kanskje ovnen din er litt sterkere enn min? Prøv med 10 grader lavere temperatur neste gang, og gå litt ned på bakepulvermengden. Brukte du strøkne t-skjeer?

  1. Hei,
   det går kjempefint! Jeg fryser ofte denne kaken og den er akkurat like god etter en tur i fryseren 😉

   1. Kunne tenkt meg å gjort det samme. Ville du lagt inni sjokoladefyllet og tynt lag rundt? For deretter fryse den slik?
    Eller anbefaler du å fryse kun bunnene, fylle og pynte dagen før. Kjøleskap natt til søndagen?

    Skal ha dåp en søndag, men med to unger og fullt balluba kunne jeg trengt tips til hva som vil egne seg og samtig være godt resultat.

    1. Hei Charlotte,
     Denne kaken kan lages helt ferdig på fredag selv om den skal spises på søndag, den tåler det finfint og er absolutt like god på søndag.
     Hvis den ikke skal være i fryseren i mer enn en uke eller to så kan den fint fryses ferdig fylt med krem inni og utenpå 🙂
     Lykke til!

  1. Hei Yvonne,
   hmmmm – litt usikker. Du ønsker den kanskje ikke så høy hvis du bruker langpanne. Prøv 30cm da 🙂

 7. om en bruker denne oppskriften og har den i en 26 cm form. må kaken virkelig steke over en time? var ikke det veldig lenge?

  1. Hei,
   det er veldig lenge ja. Men dette er en massiv og høy kake så den behøver å steke såpass lenge 🙂

 8. Ser på ingrediensene til den på 25 cm form, så står det 1,75 ts natron. Går det greitt å ta 1,5 ts i steden for? litt vanskelig å måle opp 1,75 ts. Rekner med at om eg går ut i frå ingrediensene til 25 cm form, så skal den går greitt til 26 cm form?

 9. Hei! Jeg har en eldre ovn som ikke steker noe bra på over og under varme, den bare svir seg. Kan denne stekes på varmluft?

 10. Har du prøvd å bake denne kaken i flere former? For å redusere steke tiden og få en veldig høy kake? Har Wilson 20 cm x4 som jeg vurderer å prøve.

  1. Hei Nina,
   ja det har jeg. Denne kaken har jeg lagd i alle mulige fasonger og varianter. Ang steketid så må du nesten bare prøve deg litt frem, fordele den over i flere former og følge med når kaken ser ferdig ut. Stikk forsiktig med en kakepinne når du begynner å lukte kaken 🙂

 11. Hei! Jeg er så glad i denne sjokoladekaken! Vi skal ha bursdagsselskap, og da må kaken være glutenfri. Går det bra å erstatte hvetemel med Toro glutenfri kakemiks? Takknemlig for svar 🙂

  1. Hei Birgitte,
   det har jeg ikke prøvd men jeg er ganske så sikker på at det skal gå fint. Gi meg gjerne tilbakemelding hvis du prøver 🙂

   Lykke til! 🙂

 12. Hei! Tenkte å bruke denne sjokoladekaken for å lage en enhjørningkake. Bør jeg lage to 20 cm kaker og sette oppe hverandre? Eller hva tenker du? Har du ellers noen gode tips når denne skal trekkes med fondant?

 13. Kaka avkjøles på benken i dette øyeblikk 🙂 Tror den blir bra, men jeg måtte ha den inne lenger enn skrevet i tabellen. Jeg la vått papirhåbdkle pakket inn i sølvfolie rundt kanten. Må man beregne mer tid da? Tok den først ut, men da var den helt bløt inni. Den datt i tillegg litt sammen.

  Jeg skal pynte kaken i morgen, og servere den på søndag. Bør jeg pakke den inn i plast når jeg setter den inn i kjøleskapet etterpå?

  1. Hei, ja med våte håndklær tar det litt lengre tid å steke – men kaken blir enda saftigere og mykere.

 14. TAKK for denne fantastiske oppskriften! Prøvde meg på «høy sjokoladekake» i går, og fant oppskriften til en profilert bakeblogger. Det gikk ikke bra! Denne oppskriften derimot, nyyyydelig! Enkel å følge, og perfekt resultat! Du redda altså den årlige bursdagskaka 🙂

 15. Hei.
  Du har så mye finnt,som jeg avogtil overassker familien min med 🙂
  Men har et spørsmål ang denne kakken: flere skriver de skal har marssipanlokk,
  er det godt på denne kaken? Har ikke hørt om det før skjøner du:)
  Takk om du har tid og svare.Ha det

  1. Hei, takk for hyggelig tilbakemelding. Det er veldig mange som bruker denne sjokoladekaken som base når de skal lage vakre kaker til bursdag/dåp/bryllup. Det har jeg gjort selv mange ganger og det fungerer veldig fint.
   Jeg synes den smaker minst like godt uten marsipantrekket så jeg bruker kun marsipantrekk dersom sjokoladekaken skal være en festpyntet kake 🙂

 16. Dette er den mest fantastiske oppskriften på sjokoladekake jeg har prøvd, å jeg har prøvd mange….. Det tipset med vått håndkle var magisk. Endelig en sjokoladekake som ble stekt, og som ikke ble vulkan eller hengmyr? tusen takk for både oppskrift og fremgangsmåte. Eneste som var vanskelig å finne var hvor den skulle stå i ovn! Fant det til slutt i en kommentar?

 17. Hei! Har veldig lyst til å teste denne oppskriften til helgens bursdagskake med tema «havfrue»! Lurer på hva du tenker om å bruke en hvit smørkrem, altså ikke med sjokoladesmak? Grunnen til det er at jeg ønsker å lage lilla og turkis smørkrem. ☺️

  1. Hei, hvit smørkrem fungerer fint. Jeg synes det smaker best med sjokoladesmørkrem, så jeg bruker ofte sjokoladesmørkrem inni kaken og en farget hvit smørkrem utenpå kaken 🙂

  1. Hei Caroline, denne kaken fungerer finfint som etasjekake, jeg har brukt den til det mange ganger. Jeg anbefaler likevel å ha støtte mellom etasjene, i form av et brett under kakene og tykke sugerør som støtte under brettene 🙂

 18. Skulle lage denne etter mye skryt fra andre. Følgte oppskriften etter punkt og prikke, men likevel sprakk den på toppen og er en vulkan 😭 hadde også våte håndklær

    1. huff da, så kjedelig. Hvis du lager den en annen gang så kan du prøve å bruke 10 grader lavere i ovnen. Er du nøye med å måle strøkne måleskjeer når du måler bakepulver?

 19. Lagde denne kaken nettopp, men den skal ikke spises før om 2 dager. Hvordan bør den oppbevares? Bør den evt. fryses istedet?

 20. Hei, super kakeoppskrift jeg har lagd noen ganger nå, har fått oppdrag å lage en oreokake, og skal bruke denne som utgangspunkt. Ser du skriver at kaka tåler å stå i kjøleskapet noen dager, men har du noen erfaring med om for eks Oreo kjeks vil bli myke på tilsvarende tid i kjøleskapet?

  1. Hei, jeg tror oreokjeks vil bli myke av å stå i kjøleskapet ja, de tiltrekker seg fukt fra kjøleskapet slik at de blir myke. Kanskje du kan dekorere med å sette på kjeksene like før servering?

  1. Hei,
   det kommer an på hvilken str. Bruker du 20 cm – oppskriften så holder det at formen er 10 cm høy 🙂

 21. Hei! jeg har bakt denne tidligere og husker at jeg ble veldig fornøyd! Nå skal vi ha dåp til helga og jeg skal bake denne på nytt, i ny ovn, det blir spennende. Jeg lurer litt på hvilke typer fyll og topping som egner seg under marsipanlokk? Jeg synes sjokoladesmørkrem er så mektig, men går det kanskje an å ha noe bringebærfyll? Eller en fløtebasert glasur/fyll?

  1. Hei,
   hva med en sjokoladekrem hvor du smelter mørk sjokolade i varm fløte, og pisker opp når fløten har fått stå i kjøleskapet i minst 4 timer? Det blir veldig godt og ikke så mektig!

 22. Hei! Jeg skal prøve på en høy 20 cm kake, aldri gjort det før. Tenkte å doble denne oppskriften, men kan jeg dele de ferdige kakene i 2 slik det blir 4 lag? eller er det best å bare sette de 2 oppå hverandre?

  Evt steke de i 4 omganger? Hva ville du gjort 🙂 Og hvilken sjokoladekrem er best for en nybegynner?

  Takk på forhånd!

  1. Hei,
   du bør dele de ferdige kakene i 2, eller 3, ja. Ellers blir det veldig mye kake og veldig lite glasur 🙂

   Som en nybegynner ville jeg benyttet oppskriften på lys sjokoladekrem, den er genial:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *