Brulee pasjonsfrukt og sjokolade oppskrift
Dessert

Sjokolade- og pasjonsfruktbrulée

På nyttårsaften i år serverte jeg en helt fantastisk og fløyelsmyk dessert som smelter i munnen. Nederst er det en smakfull sjokoladekrem og øverst en frisk og rund pasjonsfruktkrem. For å få litt crunch er desserten toppet med et syltynt lag med brent sukker, lik på en Creme Brulée. Oppskriften stammer fra Lars Lians bok Kaker & Desserter, en bok jeg absolutt kan anbefale!

Desserten lages i 8 små porsjonsformer, du kan bruke høye tynne former slik jeg har gjort – eller du kan bruke lave litt brede former. Ta det du har – desserten kan også lages i en stor form.

Ingredienser

  • 4dl kremfløte
  • 1dl h-melk
  • 80g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 6 eggeplommer (medium/store egg)
  • 75g hvit sjokolade
  • 6 pasjonsfrukt
  • 60g meierismør (gjerne usaltet)
  • 125g mørk kokesjokolade

Framgangsmåte

Creme anglaise
Steg 1 Del vaniljestangen på langs. Skrap ut frøene og tilsett frø og vaniljestang i en tykkbunnet kasserolle. Tilsett fløte, h-melk og sukker og kok opp blandingen på medium varme mens du rører kontinuerlig.

Visp sammen eggeplommene i en kjele. Mens du visper hele tiden tømmer du sakte den varme melkeblandingenen over i eggeplommene.

Hell blandingen tilbake i kasserollen og varm forsiktig opp mens du rører hele tiden med en slikkepott. Rør godt i bunnen!
Hvis du har et termometer så varm opp til blandingen blir 82 grader. Ta ta kjelen av varmen mens du fortsetter å røre et par minutter. Et vanlig steketermometer fungerer helt fint
Hvis du ikke har et termometer så rører du til blandingen begynner å tykne litt, men den skal fortsatt være rennende.

Sjokoladekrem
Steg 2 Hakk den mørke sjokoladen opp i grove biter. Hell over 500g av den varme creme anglaisen og rør til sjokoladen er jevnt iblandet.
Fordel sjokoladen jevnt i serveringsformene.
Plasser formene i kjøleskapet.
Pasjonsfruktkrem
Steg 3 Del pasjonsfruktene i 2. Skrap ut frøene og saften. Sil saften slik at du får bort frøene. Forsøk å få ut mest mulig av saften ved å presse frøene godt ned i silen. Du må nok sile i mange omganger.

Hakk den hvite sjokoladen og ha den i en bolle. Hell over resten av Creme anglaisen. Rør godt.
Rør inn pasjonsfruktjuicen.

Del smøret i små terninger og rør det inn i kremen.

Hvis kremen din har blitt såpass avkjølt at smøret ikke smelter skikkelig inn i kremen så plasser bollen over et vannbad og rør til blandingen har blitt jevn og fin.

Nå skal pasjonsfruktkremen helles over sjokoladekremen. Det er lurt å plassere en skje rett over sjokoladekremen, og la pasjonsfruktkremen renne over skjeen før den treffer sjokoladekremen – slik at kremene ikke blander seg.

Servering
Steg 4 Avkjøl desserten i minst 3 timer.
La desserten få minst 30 minutter i romtemperatur før servering.

Rett før serveringen heller du litt strøsukker, gjerne brunt, på toppen av pasjonsfruktkremen og brenner av med en brulée-brenner.

Tips

Hvis du har smale serveringsformer slik jeg har brukt her så kan det være en fordel å helle kremene over i en kopp med helletut, f.eks et målebeger, før du heller de over i formene – da er det lettere å unngå søling på kantene.

img_4581

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *