IMG_0467
Kremer & Glasurer

Sveitsisk marengssmørkrem med sjokolade

Jeg tror mye av grunnen til at min sjokoladekake ble den beste sjokoladekaken under bedømmingen i Hele Norge Baker er smørkremen jeg lagde. I motsetning til tradisjonell smørkrem er denne basert på en nydelig sveitsisk marengs og den blir derfor veldig lett og fin. Den er ikke så vanskelig å lage så lenge man har troen på at det blir bra til slutt. Jeg kan uten unntak, med hånden på hjertet, si at hver gang jeg lager denne kremen så er jeg sikker på at DENNE gangen ble det feil, denne blir helt ødelagt. Men så fortsetter jeg å følge oppskriften så blir det bra til slutt likevel, hver eneste gang. Smørkremen kan man variere utifra hvor mye sjokoladesmak man ønsker, denne gang lagde jeg kake til barn og benyttet melkesjokolade. Personlig synes jeg den blir best om man bruker en mørk sjokolade, gjerne 70%, for å få frem den gode sjokoladesmaken. En slik sjokoladesmørkrem er perfekt som fyll/oppsmøring til kaker, både sjokoladekaker og sitronkaker, og ikke minst som topping på cupcakes.

IMG_0464

Slik jeg skrev kan du benytte hvilken sjokolade du ønsker i denne oppskriften, helt fra hvit sjokolade til en fyldig 70%. Det som er viktig er at du bruker en god sjokolade, jeg benytter stort sett alltid sjokolade fra Callebaut. Den er veldig god på smak og kommer i praktiske små ‘knapper’ slik at man slipper å hakke den opp i mindre biter når man skal bake med den. Man kan kjøpe den på nett eller i utvalgte butikker. Hvis du bor i Trondheim, Bergen eller Oslo får du kjøpt Callebaut hos Pals (ikke sponset) 🙂

Jeg benyttet Callebaut sin melkesjokolade denne gangen:

IMG_0457

 

Sveitsisk marenssmørkrem med sjokolade

3 store eggehviter
2 dl sukker
225g romtemperert smør
1 ts vanilje
120g smeltet sjokolade

Bland eggehvitter og sukker i en helt ren glassbolle. Plasser denne over en kjele med vann slik at bare bunnen av glassbollen kommer i kontakt med vannet. Kok opp vannet mens du rører i eggeblandingen. Når vannet koker kan du skru av platen men fortsett å rør helt til blandingen blir ganske varm og du merker at alt sukkeret har løst seg opp.

IMG_0455

Hell eggehviteblandingen over i en kjøkkenmaskin og visp på høy hastighet til blandingen har blitt helt romtemperert. Da tilsetter du gradvis smøret, oppdelt i små terninger, mens du visper. Ikke bry deg om blaningen skiller seg eller blir kornete, fortsett å bland til du har tilsatt alt smøret og fått en jevn og fin krem. Tilsett vaniljen.

Smelt sjokoladen på lav temperatur i microbølgeovnen eller over et vannbad. 
IMG_0462

Se så herlig den blir! Få ting ser så innbydende og delikat ut som flytende sjokolade…

IMG_0464

La sjokoladen bli tilnærmet romtemperert før du heller den i en tynn stråle i smørkremen, mens kjøkkenmaskinen går. Bland til du har en jevn og fin krem slik som på bildet under. 
IMG_0467

Enjoy!

vibakes

 

Blir veldig glad hvis du liker eller deler på facebook
Forrige innlegg Neste innlegg

Flere godsaker

8 Kommentarer

  • Svar hanne 11. april 2014 at 10:15

    hei 🙂 ser nydelig ut denne kremen!
    Men… du skriver vanilje. Hva mener du?
    essens, v.sukker,vanilje skrapet ut? kan man evt bruke essens? vil gjerne vite hva du bruker 🙂

    • Svar Marit 11. april 2014 at 11:00

      Hei Hanne.
      Fint at du spør:) Jeg var bevisst når jeg skrev vanilje fordi det for mange kan være vanskelig å få tak i den vaniljen jeg bruker, og da går det helt fint å benytte vanlig vaniljesukker. Jeg bruker selv flytende bourbon vanilje fra Madagaskar, evt rent bourbon vaniljepulver som jeg kjøper i Sverige. Du kan også helt fint benytte frø fra en vaniljestang men det blir fort kostbart i lengden hvis du ikke kjøper inn store mengder fra utlandet. Skal du benytte vaniljesukker anbefaler jeg å bruke den grønne og hvite boksen, fra Tørrleifs(tror det er det merket heter). Kremen blir god uansett men med ekte vanilje blir den EKSTRA god 🙂

  • Svar Lene 25. juni 2014 at 17:39

    Hei 🙂 Kan smørkremen oppbevares i kjøleskapet og så brukes på for eksempel cupcakes? Eller blir den alt for hard?

    • Svar Marit 2. juli 2014 at 19:49

      Hei Lene,
      smørkremen kan fint oppbevares i kjøleskapet. Da må du la den få en time eller to i romtemperatur før du bruker den på nytt slik at den blir smøremyk igjen 🙂

  • Svar Janne 10. desember 2014 at 09:54

    Hei, Marit.
    Hvor mange cupcakes dekker denne oppskriften? (Skal lage 30 stykker) 🙂

    • Svar Marit 12. desember 2014 at 11:44

      Hei Janne,
      det kommer litt an på hvor mye smørkrem du bruker på hver cupcake men jeg ville laget 1,5 ganger av denne oppskriften, det tror jeg holder 🙂

  • Svar Synnøve 10. desember 2014 at 14:38

    Hei!
    Blir smørkremen for hard når den «stivner» på cupcakes?
    Hilsen Synnøve:)

    • Svar Marit 12. desember 2014 at 11:39

      Hei Synnøve,
      den blir fastere når den står i kjøleskapet. La cupcakesene stå i romtemperatur en halvtime før du skal spise de så blir smørkremen myk og god 🙂

    Svar